Scandalul agresiunilor sexuale din Koln ia amploare. Şeful poliţiei demis, Slovacia cere summit UE extraordinar
ACTUALIZARE 23.30 Potrivit unui nou comunicat al Ministerului de Interne, poliția federală germană face verificări în cazul a 32 de suspecți, dintre care 22 sunt solicitanți de azil. Din acest grup fac parte nouă alegerieni, opt marocani, patru sirieni, cinci iranieni, un irakian și un sârb.
Cu toate acestea, notează France-Presse, există încă o oarecare confuzie în legătură cu stadiul în care a ajuns ancheta, din cauza faptului că poliția federală și cea din Koln comunică separat cu publicul. Poliția din Koln a mobilizat, la rândul ei, 100 de anchetatori care verifică 350 de ore de înregistrări video.
Dincolo de lipsurile constatate în cazul poliției, dezbaterea în Germania se focalizează acum pe consecințele asupra politicii Angelei Merkel de primire a refugiaților. Cei 1,1 milioane de refugiați care au venit în Germania anul trecut îngrijorează tot mai mult o parte a populației.
O manifestație a partidului populist islamofob Pegida este prevăzută pentru sâmbătă la Koln, în piața dintre catedrală și gara centrală, acolo unde au avut loc agresiunile din noaptea de Anul Nou.
ACTUALIZARE 20.30. Atacul din noaptea de Anul Nou a provocat furie în Germania şi a dat naştere unei situaţii fără precedent. Mii de oameni au format un grup care promite că le va apăra pe femei şi îi va pedepsi pe atacatori. Grupul spune că va securiza străzile, dar poliţia le-a transmis membrilor că nu este treaba lor să-i caute şi să-i pedepsească pe cei care au comis agresiunile din noaptea de Revelion.
Pe de altă parte, înmulţirea numărului de refugiaţi şi imigranţi în Finlanda a dus la apariţia unor patrule antiimigranţi în mai multe oraşe. Sunt formate din membri ai extremei drepte, care pretind că sunt "Soldaţii lui Odin", zeul războiului în mitologia nordică. Ei spun că supraveghează străzile pentru a proteja populaţia de ceea ce ei numesc "intruşii islamici". Oficialii finlandezi spun că organizarea de patrule nu va spori securitatea şi a avertizat miliţiile că nu au dreptul să folosească forţa.
Anul trecut, Finlanda, țară cu peste 5 milioane de locuitori, a primit peste 32.000 de solicitanți de azil, de zece ori mai mult ca în 2014.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Departamentul condus de Wolfgang Albers a fost cel mai criticat, după ce 170 de femei s-au plâns că au fost agresate în gara centrală din Koln, în noaptea dintre ani. Poliţia a anunţat abia astăzi că a identificat 31 de suspecţi din cei 1.000 şi că 18 dintre ei sunt refugiaţi. Subiectul a explodat în presa germană, după ce iniţial tot poliţia a anunţat, în prima zi a anului, că nu s-au înregistrat evenimente deosebite de Revelion. O anchetă internă a fost deschisă în cadrul inspectoratului, iar primele audieri sunt programate luni.
Între timp, incidente asemănătoare au fost semnalate şi în Elveţia, Austria şi Finlanda.
Premierul slovac, Robert Fico, a cerut vineri convocarea unui summit extraordinar al Uniunii Europene ca urmare a violenţelor de la Koln. „Ar trebui modificat calendarul pe care l-am aprobat recent, pentru că nu putem aștepta până la toamnă, în lumina evenimentelor care au avut loc” la Koln, a declarat Robert Fico într-o conferință de presă.
Printre cei reţinuţi după atacurile de la Koln se află un marocan de 16 ani şi un tunisian de 23. În telefoanele lor mobile, anchetatorii au găsit înregistrări video cu momentele în care molestau femei în gara centrală, dar şi traduceri din arabă în germană pentru fraze de ameninţare la adresa victimelor.
Poliţia din Koln a încasat cele mai multe critici după noaptea de haos de acum o săptămână. Reproşurile sunt nenumărate, de la faptul că a mobilizat prea puţine efective în noaptea de Revelion până la faptul că ar fi încercat să muşamalizeze incidentele. Sindicatul agenţilor se scuză şi spune că angajaţii nu pot fi consideraţi responsabili pentru multiplele infracţiuni comise la Koln.
„Nu au fost suficienţi poliţişti detaşaţi în şi în jurul gării pentru a face faţă acestor grupuri care evident erau gata să recurgă la violenţă. Dar nu putem să reproşăm nimic poliţiştilor, Această situaţie era imposibil de anticipat. (...) Primul comunicat de presă de după Anul Nou, emis a doua zi de dimineaţă şi în care se spunea că nu au fost raportate incidente, a fost clar o catastrofă”, a a spus Arnold Plickert, preşedintele sindicatului.
Jurnaliştii germani reproşează poliţiei şi faptul că s-a ferit să vorbească de la bun început de posibila implicare a refugiaţilor în atacurile organizate şi s-a ascuns în spatele unor formulări ambigue, lucru sesizat şi de către locuitorii din Koln.
„Încă aşteptăm să ni se spună adevărul. Sunt multe informaţii muşamalizate. Iar acesta este cel mai supărător aspect, că am fost induşi în eroare”, spune unul dintre ei.
„Poate ar fi trebuit să fim informaţi. Mă gândesc, totuşi, că nu au vrut să provoace panică. Din acest punct de vedere poate e mai bine să nu ştim chiar totul”, este de părere o femeie.
Autorităţile din Finlanda, Austria şi Elveţia anchetează la rândul lor reclamaţii făcute de femei cu privire la hărţuiri sexuale comise de bande de străini în noaptea de Revelion. Printre cei reţinuţi până acum sunt şi refugiaţi.
- Etichete:
- germania
- summit ue
- imigranti
- revelion
- slovacia
- refugiati
- noaptea de revelion
- agresiuni sexuale
- scandal koln
- seful politiei koln
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News