Cu rubla în corzi, prețurile în creștere și un viitor incert, rușii s-au apucat să facă haz de necaz. Și, unde altundeva își pot exprima amuzamentul amar dacă nu pe rețelele de socializare?
„Mi-am găsit o slujbă, în septembrie, cu 750 de dolari. Acum încasez 350 de dolari”, scrie un ultilizator al platformei Twitter care s-a apucat să convertească mental, în valută, salariul pe care îl primeşte în ruble.
Altul crede consideră că panica provocată de nesiguranţa economică trebuie exprimată public. „Să facem o adunare în Piaţa Lenin, cu toată lumea alergând haotic, dând din mâini şi ţipând”.
O altă postare remarcă similitudinile cu perioada în care Rusia s-a aflat într-o situaţie asemănătoare. „Înapoi în viitor. După Anul Nou, sunteţi bineveniţi în anii '90”.
Sunt mesaje postate sub un slogan tot mai răspândit pe internet. „Crizez naş”, criza e a noastră. Este un joc de cuvinte ironic. În primăvară ruşii postau pe reţelele de socializare un slogan care sună asemănător: „Crim naş” - Crimeea e a noastră.
Iar criza prin care trece Rusia în acest moment este o consecinţă directă a anexării peninsulei Crimeea.
Prăbuşirea rublei s-a mai oprit astăzi, oferindu-le astfel celor de la Apple un răgaz în care să îşi recalculeze preţurile. De curând Apple şi-a suspendat vânzările online în Rusia, din cauza fluctuaţiilor "extreme" ale cursului. Magazinul on-line va fi deschis abia după ce preţurile vor fi revizuite. În luna noiembrie, Apple a mai scumpit odată iPhone-urile cu 25% tot din cauza deprecierii rublei.
O mare problemă o au şi ruşii cu credite în valute. Multe firme s-au împrumutat în dolari, iar la anul vor avea de achitat în total 100 de miliarde de dolari. Cel mai probabil vor fi multe insolvenţe, pentru că Moscova nu îşi permite să sară în ajutorul micilor companii. Doar giganţii de stat şi cei ai oligarhilor vor primi o mână de ajutor în cazul în care sunt ameninţaţi de faliment.
Citiți și: