Publicaţia Daily Mirror titrează cu ironie că în aeroporturile Gatwick, Heathrow, Luton, dar şi în autogările Dover şi Victoria din Londra invadatorii români şi bulgari au fost aproape de negăsit.
„Avioane şi autocare pe jumătate goale au ajuns miercuri în Marea Britanie. Mult temuta invazie românească nu s-a materializat”, scrie publicația.
Pe de altă parte, cotidianul The Guardian atrage atenţia că retorica anti-imigraţie a conservatorilor şi a presei afiliate ar putea spori tensiunile sociale.
„În realitate, politicienii adoptă această atitudine pentru că nu pot controla imigraţia în Uniunea Europeană, dar au nevoie de un ţap ispăşitor pentru standardele de viaţă tot mai scăzute. Confruntaţi cu pericolul electoral al euroscepticismului, conservatorii şi prietenii lor din mass-media au adoptat strategia demult încercată şi testată de a da vina pe străini”, scrie publicația.
The Independent a scris că invazia româno-bulgară este puţin probabilă.
„Peste trei milioane de bulgari şi români au plecat deja din ţara natală în diferite părţi ale Europei, unde au condiţii mai bune de muncă, dar nu au ales Marea Britanie”, scrie cotidianul.
Pe de altă parte, tabloidul Daily Mail pare cel mai deranjat de ameninţarea din est, având în vedere că a publicat, în mai puţin de 24 de ore, patru articole defăimătoare la adresa românilor care sunt deja în Regat sau urmează să vină.
„Companiile britanice au plasat nu mai puţin de 8.000 de oferte de muncă pentru a chema românii să lucreze ca taximetrişti, personal hotelier, asistenţi medicali şi chiar doctori. La multe dintre aceste oferte, numărul aplicanţilor a depăşit 500”, scrie Daily Mail.
Publicaţia Daily Express, vârful de lance al campaniei duse împotriva românilor şi bulgarilor în ultimele luni, i-a avertizat din nou pe britanici că vor plăti scump pentru imigranţii din estul Europei.
„Aproape unul din cinci noi imigranţi români şi bulgari ar putea, în cea mai bună variantă, trăi de pe urma ajutoarelor sociale care îi vor costa pe plătitorii de taxe aproape 1,4 miliarde de lire sterline pe an”, scrie tabloidul.
Marea Britanie este una dintre cele nouă ţări din Uniunea Europeană care de la 1 ianuarie a fost obligată să renunţe la restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.