Conform cotidianului „El Pais” o serie de conducători ai unor fonduri imobiliare americane au inceput demersurile de evaluare a riscului pentru societățile lor în cazul în care Catalonia își va declara independența, ceea ce ar scoate regiunea din Uniunea Europeană.
Fondurile americane de investiții dețin numeroase active imobiliare achiziționate în ultimii ani de la bancile spaniole afectate de criză. Mari rețele de hoteluri, complexuri rezidențiale din Catalonia aparțin de cațiva ani unor fonduri de investiții americane. Acționarii acestor fonduri încearcă introducerea în contracte a unor clauze care sa le protejeze investițiile. La fel au făcut și în cazul Greciei atunci când această țară a intrat în colaps financiar.
Refrendumul din Scoția și posibilul referendum din Catalonia au alertat investitorii. Conform cotidianului „El Pais”, asociația investitorilor japonezi în Spania are prevăzute două sedințe extraordinare înainte de data de 9 noiembrie. Scopul acestor ședinte este să pregătească un plan de acțiune în cazul în care investițiile japoneze vor ajunge să fie în afara UE, în cazul în care Catalonia își declară independența.
Și membrii Camerei de Comerț germane din Barcelona, citați de „El Pais”, spun că sunt îngrijorați pentru investițiile lor, care, odată cu apropierea datei de 9 noiembrie, pierd multe puncte pe bursa de la Madrid.
Liderii politici din Catalonia au convocat pentru 9 noiembrie un referendum pentru independența regiunii față de Spania și merg mai departe cu organizarea acestuia, în ciuda faptului că, la Madrid, Curtea Constituțională a suspendat toate pregătirile până la dezbaterea solicitărilor de anulare a consultării populare depuse de guvernul de la Madrid.