Efectele vizitei lui Tsipras în Rusia se simt deja: a fost semnat un acord de două miliarde de euro, pentru extinderea unui gazoduct ce ar urma să ajungă şi în Grecia.
Alexis Tsipras, premierul Greciei: „Scopul nostru, şi nu doar al guvernului, ci al întregului popor grec, este să ne recuperăm suveranitatea şi să mergem mai departe cu capul sus”.
Dacă premierul elen insistă că nu vrea ieşirea ţării sale din zona euro, oficialii de la Bruxelles au convocat luni un summit extraordinar dedicat situaţiei Greciei.
George Osborne, ministrul de Finanţe al Marii Britanii: „Sperăm la ce este mai bine, dar ne pregătim şi pentru ce este mai rău. În Marea Britanie am luat măsuri de sporire a securităţii economice, pentru a face faţă riscurilor externe”.
În ciuda scenariilor catastrofale făcute de unii experţi în privinţa consecinţelor ieşirii Greciei din zona euro, sunt şi analişti care consideră că aceasta ar fi cea mai bună variantă pentru toată lumea.
Robert Halver, analist financiar: „Nu există niciun câştig în păstrarea lor în Zona Euro şi cred cu tărie că blocul monetar poate suporta ieşirea Greciei. Vreau să fiu clar în această privinţă: ieşirea Greciei va fi cea mai bună variantă pentru Zona Euro şi pentru pieţele financiare. Daţi-le şansa grecilor să iasă (n.red: din Zona Euro)! Lăsaţi-le economia să se deprecieze, anulaţi-le datoriile astfel încât ţara să-şi dezvolte un simţ al economiei”.
Aseară, sute de oameni care nu doresc să-şi vadă ţara afară din zona euro au manifestat în faţa birourilor Uniunii Europene de la Atena, iar situaţia a degenerat într-o bătaie cu forţele de ordine.
Din cauza pericolului care planează asupra Greciei, din băncile elene s-au scos zeci de miliarde de euro în ultimele zile. Drept urmare, instituţiile financiare mai deţin foarte puţine lichidităţi, iar luni s-ar putea să rămână închise.
Datoria publică a Greciei se ridică la 317 miliarde de euro. Din această sumă, 60 la sută reprezintă datoria statelor din zona euro şi 10 procente către Fondul Monetar Internaţional. Şase la sută din datoria externă înseamnă bani împrumutaţi de la Banca Centrală Europeană, iar 24 de procente de la creditori privaţi.