În Bulgaria, rata participării la vot a fost mai bună ca în România, de aproape 40 la sută.
Potrivit jurnalistului Stilian Deianov, de la televiziunea bulgară, exit-pollurile indică o mare surpriză, în sensul că cele două partide care în sondajele preelectorale mergeau umăr la urmăr – partidul GERB al fostului premier de centru Boiko Borisov (foto) și Partidul Socialist – sunt acum la o diferență de peste zece procente. GERB va avea șanse mandate în PE.
sursa foto: gerb.bg
Pe de altă parte, fenomenul cel mai îngrijorător îl reprezintă partidul Bulgaria fără Cenzură, care ar obține două mandate. E vorba de un partid creat în ianuarie 2014 de niște cercuri economice, așa-numita oligarhie bulgară. A avut cel mai mare buget în campanie și în câteva luni a ajuns la 11% în sondaje, cu un discurs populist și naționalist, cu o mass-media docilă și cu foarte mulți bani, a explicat la Digi24 jurnalistul Stilian Deianov. Protestele bulgarilor din vara anului trecut – a arătat el – au fost tocmai împotriva acestor cercuri, dar această oligarhie şi-a făcut un partid care acum reușește să obțină aproape 11% din voturi.
Cele două partide care formează coaliția de guvernare – partidul socialist și partidul minorității turce – au câștigat opt dintre cele 17 mandate la care Bulgaria are dreptul în Parlamentul European. E interesant că numai jumătate din aceste mandate aparțin Partidului Socialist.
Președintele socialist - și totodată președintele socialiștilor europeni – Serghei Stanișev a refuzat să-și dea demisia, deși și-a recunoscut înfrângerea și a recunoscut că rezultatele alegerilor sunt dezamăgitoare pentru stânga bulgară.
Demisia lui a fost cerută de partidele de dreapta – care în Bulgaria au câștigat doar un mandat la europarlamentare – dar și de oameni, în stradă. Cu puțin după miezul nopții, la Sofia erau proteste prin care se cerea demisia guvernului, potrivit lui Stilian Deianov.