Discurs despre starea națiunii. Vladimir Putin recunoaște că Rusia resimte efectul sancțiunilor occidentale

Data publicării:
Vladimit Putin 20.11 1

Acestea nu vor fi anchetate sau investigate de unde au banii, a precizat liderul de la Kremlin, în aplauzele audienței chemate la Kremlin.

Vladimir Putin a pledat pentru înlesniri fiscale acordate IMM-urilor și a vorbit despre scutiri de taxe pentru firmele nou înființate. De asemenea, Vladimir Putin a propus un „concediu de supervizare” pentru anumite firme - dacă acestea sunt controlate, atunci timp de trei ani ele să nu mai fie supuse altor controale. 

Avem foarte multe instituții de supraveghere, propun ca anul viitor să reglementăm această situație, a spus președintele rus. El propune ca anul viitor să fie instituit un registru special în care să fie monitorizate ce controale au făcut autoritățile și unde, astfel încât să fie eliminate „controalele corupte”.

„Dezvoltarea noastră depinde de noi înșine. Singuri ne creăm prosperitatea, să nu ne bazăm pe noroc!”, a îndemnat liderul rus. „Cine iubește Rusia trebuie să-și dorească libertate pentru ea”, a spus Vladimir Putin, precizând că se folosește de un citat. În acest context, el a spus că libertatea antreprenorilor este o valoare fundamentală, ca și patriotismul.

Aceste idei ar putea fi o recunoaștere indirectă a faptului că economia Rusiei este într-o situație dificilă, în special din cauza sancțiunilor occidentale.

Vladimir Putin a menționat în acest context guvernul și a subliniat că trebuie să spună ce va face pentru economie. În primele rânduri ale publicului din Duma de Stat se afla și premierul Dmitri Medvedev, alături de soția sa și patriarhul rus, Kirill.

El a cerut, pe de altă parte, Băncii Centrale a Rusiei, să ia măsuri pentru a lupta împotriva „speculanților care mizează pe fluctuațiile monedei ruse. Cursul rublei nu poate deveni obiectul unor speculații fără ca acest lucru să fie pedepsit”, a declarat Putin, în condițiile ăn care moneda rusă a atins în aceste zile noi recorduri ale devalorizării față de dolar și euro. 

„Testul major, pe care numai o națiune matură îl poate trece”

Înainte de a face aceste propuneri economice, liderul de la Kremlin a trecut în revistă evenimentele politice care au marcat 2014. El a vorbit despre „evenimente istorice” și despre un „test pe care numai o națiune matură îl poate trece” și a menționat în acest context anexarea Crimeei, pe care a numit-o un „act legitim” și o „reunificare istorică”.

Reunificarea Crimeei cu Rusia a fost un act istoric, iar peninsula are o importanţă strategică pentru Federaţie şi aşa va fi tratată de Moscova, a spus Vladimir Putin în discursul susţinut la Kremlin în faţa a 1.100 de oameni. În acest fel, preşedintele rus a exclus orice pas înapoi în ceea ce priveşte alipirea Crimeei, deşi la nivel intenaţional nimeni nu recunoaşte această anexare, pe care o consideră un act de agresiune la adresa Ucrainei.

 „Trebuie să amintesc evenimentele istorice care au avut loc anul acesta. După cum ştiţi, în martie, a fost un referendum în Crimeea în urma căruia, în mod liber, oamenii care locuiesc în Peninsulă au spus că doresc să se alăture Rusiei. În cele din urmă, a avut loc reunificarea istorică a Crimeei şi a oraşului Sevastopol cu Rusia”, a afirmat președintele rus.

Evenimentele din Ucraina. „Nu știm cu cine să vorbim, cu vecinii sau cu patronii lor americani?”

Vladimir Putin a făcut referire și la situația din Ucraina și a acuzat că evenimentele din februarie au fost puse la cale de Occident. Le-a numit din nou, fără echivoc, lovitură de stat și a arătat direct cu degetul către americani:

„Uneori nici nu ştiu cu cine ar trebui să vorbesc: cu vecinii noştri sau cu patronii lor americani. Situaţia creată după semnarea Acordului de Asociere Ucraina-UE a fost creată pentru că nu a existat niciun dialog. Ne-au spus că nu e treaba noastră. Ne-au trimis la plimbare, ca să zic aşa. (...) Atunci am spus: Bine, dacă nu vreţi să avem un dialog, atunci noi trebuie să ne protejăm interesele legitime în mod unilateral. Nu vom plăti noi pentru politicile voastre greşite”, a declarat Vladimir Putin

El a subliniat că Ucraina are acum nevoie de ajutor economic, iar partenerii occidentali nu sunt dispuși să fie generoși. În schimb, susține Putin, Rusia a avut o contribuție enormă la ajutorarea Ucrainei.

Occidentul dorește izolarea Rusiei, pentru că e prea puternică

Președintele rus a menționat izolarea Rusiei de către Occident. „Dacă nu s-ar fi întâmplat acum, ar fi venit cu alt pretext, ca să izoleze Rusia și ca să-și protejeze interesele, pentru că ei cred că Rusia e prea puternică”, a afirmat liderul de la Kremlin.

În acest moment al discursului, el a făcut referire și la evenimentele petrecute peste noapte la Groznîi, acuzând că forțe externe au interesul de a-i sprijini pe teroriști. „Ar fi fericiți să repete scenariul din Iugoslavia!”, a acuzat Vladimir Putin. Serviciile noastre vor face față, a asigurat liderul de la Kremlin. 

Nu vom permite construirea unei Cortine de Fier în jurul Rusiei, este o expresie a slăbiciunii, a spus Putin. El a promis că Rusia își va extinde prezența în regiuni, dar nu va încerca să ridice noi granițe.

„Vom respecta celelalte state, în timp ce Rusia își va urmări interesele”, a spus Vladimir Putin.

Hitler își face din nou loc în discursul lui Putin

„Așa cum Hitler a eșuat în ideile sale și în îngenunchierea Rusiei, (adversarii Rusiei - n.r.) ar trebui să-și amintească cum s-au încheiat aceste tentative”, a avertizat Vladimir Putin.

Pe de altă parte, el a încercat să întindă mâna occidentalilor și să indice terenul comun unde ar putea coopera - terorismul, epidemiile. 

Rusia nu are de gând deocamdată să rupă relațiile cu partenerii din UE și Statele Unite, a asigurat Putin.

Scutul antirachetă. „SUA au impresia că pot scăpa nepedepsite!”

Liderul de la Kremlin a adus în discuție și scutul antirachetă ale americanilor, repetând că este un pericol la adresa stabilității Rusiei și că Moscova îl privește ca pe un gest de agresiune. Este un proiect riscant, iar SUA dau impresia că pot scăpa nepedepsite, a arătat Putin.

Statele Unite continuă să-şi creeze un scut antirachetă la nivel global, inclusiv în Europa, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea întregii lumii, inclusiv a Rusiei, afectând echilibrul global al securităţii. Cred că acesta este un risc pentru toată lumea, chiar şi pentru Statele Unite, pentru că le dă iluzia invincibilităţii”, a afirmat președintele rus.

Nu ne vom lăsa antrenați într-o cursă a înarmărilor, dar ne vom asigura capacitatea de apărare, vom avea destul curaj, a spus Vladimir Putin, care a menționat în context că pentru aceasta Rusia ar putea recurge la „soluții neortodoxe”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge bine pe toate planurile
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...