Diplomatul spune că se așteaptă ca, pe plan intern, în Franța, dezbaterea pe teme economice, care predomina în societatea franceză înainte de atacul de la redacția „Charlie Hebdo”, să fie înlocuită acum de o dezbatere pe probleme securitare.
În ceea ce privește politica externă, Franța, care oricum este o țară activă și puternică, va fi și mai interesată de zona Orientului Mijlociu și a Africii de Nord, zone care ar putea genera terorism.
Societatea franceză, în rândul căreia trăiesc 4,5-5 milioane de musulmani, își pune întrebări despre modelul ei socio-cultural, iar acesta poate fi un moment de cotitură, spune Bogdan Mazuru. El atrage atenția că trebuie făcută diferența între islamul radical și religia islamică și crede că cetățeanul de rând poate face această diferență. Incidentele de azi au fost foarte izolate, asigură ambasadorul României, iar solidaritatea manifestată de francezi este grăitoare.
Ambasadorul îi asigură pe românii din Franța, dar și pe cei care vor să viziteze această țară - una dintre cele mai căutate destinații turistice - că va exista un echilibru în măsurile luate de autorități și Parisul nu va deveni o fortăreață.
În aceste zile, prezența forțelor de securitate a fost consolidată în zonele vulnerabile, zone aglomerate - școli, aeroporturi, gări, instituții, mari magazine -, dar aceste măsuri sunt pe termen scurt și au rol de descurajare, a declarat ambasadorul Bogdan Mazuru într-un interviu acordat corespondentului Digi24 la Paris, Raluca Lunculescu.
Urmăriți interviul în materialul video de mai sus.