Măsura drastică e propusă de cancelarul Austriei, care spune că doar astfel de pedepse pot să forţeze statele europene să accepte cotele obligatorii de distribuire a imigranţilor. Iar cancelarul austriac nu e singurul care susţine că doar sancţiunile economice ar putea pune capăt exodului.
„Oricine se sustrage de la responsabilitățile sale ar trebui să fie penalizat financiar”, de exemplu prin tăierea de fonduri structurale, de care beneficiază în primul rând statele membre din Europa de Est”, a declarat cancelarul austriac, Werner Faymann, pentru publicația germană Der Spiegel.
„Pentru a face față afluxului de refugiați avem nevoie de sancțiuni împotriva celor care nu dau dovadă de solidaritate”, a mai spus Werner Faymann.
Cancelarul austriac l-a criticat și pe premierul maghiar Viktor Orban, comparând tratamentul la care sunt supuși migranții care traversează Ungaria cu ceea ce se întâmpla în perioada nazistă.
„Să-i înghesui pe refugiați în trenuri cu speranța că-i duci cât mai departe trezește amintiri din perioada cea mai sumbră a continentului nostru. Viktor Orban acționează într-un mod iresponsabil, când face din toți (acești refugiați) imigranți economici”, a spus cancelarul austriac, citat de Agerpres.
Comisia Europeană a propus, miercuri, o repartizare, potrivit unor cote obligatorii pe țări, a circa 160.000 de refugiați. României i-ar reveni găzduirea a 6.351 de refugiați, însă autoritățile române nu sunt de acord cu principiul unor cote obligatorii. Președintele și premierul au declarat că România are capacitatea de a găzdui doar 1.785 de imigranți. O poziție asemănătoare - de respingere a cotelor obligatorii - au și alte țări din sud-estul Europei.