Înainte de începerea discuţiilor, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, spune că un milion şi jumătate de oameni au intrat ilegal anul acesta în UE, cu 50% mai mulţi decât se estima.
Cele trei miliarde de euro pe care le va primi Turcia vor fi folosite, printre altele, pentru îmbunătăţirea condiţiilor din taberele în care sunt cazaţi refugiaţii, în speranţa că aceştia nu vor mai fi tentaţi să plece spre Uniunea Europeană. Nu este, însă, singura promisiune obţinută de Ankara.
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: „Am căzut de acord că procesul de aderare (la UE, n.red.) va fi intensificat”.
Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: „Dacă toate cerinţele vor fi îndeplinite, cred că procesul de liberalizare a vizelor ar putea intra în vigoare în toamna anului viitor”.
Turcii ar putea călători, aşadar, în Uniunea Europeană fără vize, ceea ce reprezintă un nou început în opinia premierului Ahmet Davutoglu. Totul, în contextul în care Ankara caută o apropiere de Bruxelles, din cauza problemelor pe care le întâmpină în Orientul Mijlociu şi în relaţia cu Rusia.
Ahmet Davutoglu, premierul Turciei: „Sunt foarte fericit datorită discuţiilor fructuoase din cadrul întâlnirii, datorită conceptului-cheie discutat aici şi prevăzut în acord, cel de intensificare a procesului de aderare. Toţi colegii mei europeni au căzut de acord că Turcia şi UE au acelaşi destin, ca membri ai aceleiaşi familii de pe acest continent”.
Liderii europeni sunt convinşi că o mai strânsă cooperare cu Turcia va atenua criza refugiaţilor. Preşedintele Consiliului European crede, însă, că sunt necesare şi alte măsuri, ce ţin exclusiv de voinţa blocului comunitar.
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: „Nu ne aşteptăm ca cineva să păzească graniţele pentru noi, acest lucru trebuie făcut doar de europeni”.
România a fost reprezentantă la summitul UE-Turcia de preşedintele Klaus Iohannis, care înaintea începerii lucrărilor a discutat câteva minute cu cancelarul german Angela Merkel.