Ediție specială a „Jurnalului de Seară” de la Sibiu. Klaus Iohannis: Orice leu investit în cultură se întoarce multiplicat în oraș
George Banu, critic de teatru și profesor de teatrologie la Sorbona, a spus că SibFest este un festival care aduce spectacole care nu se pot compara la Casa Sindicatelor sau la Teatrul Radu Stanca.
„Miracolul acestui festival vine din faptul că el reunește sub autoritatea aceluiași personaj Constantin Chiriac și spectacole de stradă și spectacolele selecționate, care țin și sunt semnate de mari regizori. Nivelul festivalului este unul extrem de înalt”, a spus George Banu.
De altfel, printre invitații speciali ai acestei ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se numără Wajdi Mouawad, Vlad Russo, François Berreur, Julia Holewińska, Neil LaBute sau Noel Witts, dar și mulți mari actori români.
Foto: sibfest.ro
Cunoscutul teatrolog George Banu a adăugat că SibFest nu este neapărat un festival de teatru, cât unul al artelor vii. El a mai spus și că marile festivaluri de acest fel din Franța sau din Polonia se desfășoară în orașe de aceeași dimensiune ca a Sibiului.
Marcel Iureș: „Avem unul dintre cele mai minunate publicuri din lume”
Actorii Marcel Iureș și George Mihăiță s-au numărat printre invitații speciali ai lui Cosmin Prelipceanu. Ei au vorbit despre publicul sibian, precum și despre importanța teatrului în societate.
„Știe toată lumea, știe chiar Europa că avem unul dintre cele mai minunate publicuri din lume: ultraeducat, ponderat, cu foarte bune cunoștințe, o bază culturală extraordinară. E prețios”, a apreciat Marcel Iureș.
„Sibiul este deja o stare, o stare care a ajuns o stare europeană. Acest fectival stă mărturie”, a spus George Mihăiță.
Florin Piersic Junior: Nu merg des la teatru, mă tem să mă duc să nu îmi rănesc colegii
„Nu merg des la teatru, mă tem să mă duc. Mă duc numai dacă intuiția îmi spune că este un spectacol bun. Uneori mă duc din subiectivism, pentru că țin foarte mult la omul de pe scenă, nu din obligație. Sau mă duc la teatru și stau aproape de ieșire ca să nu mă vadă nimeni, dacă nu-mi place ies nevăzut”, a spus Florin Piersic Jr..
Klaus Iohannis: Orice leu investit în cultură se întoarce multiplicat în oraș
Klaus Iohannis, primarul Sibiului şi preşedintele interimar al PNL, a spus în ediția specială a „Jurnalului de seară” că unii politicieni ar putea să învețe lucruri interesante de la actori.
„Un lucru bun ar fi să vină să viziteze Sibiul mai des. E o atmosferă deosebită, care îți dă ocazia şi să întâlneşti oameni care pot spune lucruri pe care noi, politicienii, preferăm sau nu să le auzim”, a subliniat el.
Klaus Iohannis a spus că pentru Sibiu Festivalul Internațional de Teatru este unul foarte important.
„Am vrut să fie așa, l-am vrut și din acest motiv îl și finanțăm cum trebuie. Este un eveniment care mobilizează orașul. Orașul trăiește din și prin cultură, credem că orice leu investit în cultură se întoarce multiplicat în oraș”, a mai spus edilul Sibiului.
El a menționat că hotelurile sunt atât de pline că „până la Mediaş nu mai găseşti o cameră plină”.
„Numărul de spectatori e impresionant şi arată că încă există potenţial de creştere, pentru că de la an la an avem mai multi participanţi, dar şi mai mulţi spectatori”, a mai spus Klaus Iohannis.
Constantin Chiriac: Festivalul Internațional de Teatru aduce de patru ori mai mulți bani decât au fost investiți
Constantin Chiriac, directorul SibFest, a spus că Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este al treilea mare eveniment din lume ca și complexitate, după cele din Edinburgh și Avignon.
„Noi am încercat să facem o selecție foarte drastică pe principiul calității”, a spus Constantin Chiriac.
Acesta a adăugat că, dacă într-o comunitate obișnuită merg la teatru 7-8%, în Sibiu circa 12 la sută din populație merge la teatru.
Directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a spus că într-o zi participă peste 93.000 de spectatori.
Regizorul Radu Afrim a spus că publicul de la Sibiu este format cu teatru de artă și cu nume mari.
„Aici au venit oameni care n-au fost în altă parte. Sunt foarte scumpi, sunt companii foarte greu de adus în România și sibienii sunjt norocoșii lumii că pot să vadă astfel de lucruri”, a menționat Radu Afrim.
Constantin Chiriac a dat exemplu Poloniei în ceea ce privește dezoltarea economică a țării prin cultură.
„Eu cred că, din păcate, nu se face ceva serios la nivelul unei politici coerente naționale. Vă dau exemplu în calitate de membru al juriului al Comisiei Europene de ce a făcut Polonia. A făcut o decizie prin care a spus că este un moment strategic pentru Polonia și fiecare voievodat propune un oraș care este porteur-ul acelui proiect și chiar dacă a câștigat Wroclaw toate proiectele au rămas în vigoare. Și așa s-a dezvoltat Polonia, pentru că au venit cu proiecte interesante pentru fiecare regiune. Iată că printr-un dat cultural poți să dezvolți o țară”, a adăugat Constantin Chiriac.
El a menționat că România nu a introdus cultura ca motor de dezvoltare pentru atragerea fondurilor europene.
Radu Afrim a subliniat faptul că politicienii sunt obligați să înțeleagă că este esențială finanțarea pentru o cultură serioasă în România.
De altfel, Constantin Chiriac a dezvăluit că Festivalul Internațional de Teatru aduce de patru ori mai mulți bani decât au fost investiți. Totodată, banii publici din cei 8 milioane de euro investiți reprezintă mai uțin de 20 la sută, restul fiind atrageri de fonduri private.
Emil Hurezeanu: Sibiul – „scena naturală a teatrului”
Sibiul este un oraș care invita la teatru înainte de existența Festivalului Internațional, este „scena naturală a teatrului”, a spus jurnalistul Emil Hurezeanu.
„Teatrul te marchează, te schimbă, te face mai bun, mai compasiv. Teatrul îmbunătățește realitatea. Teatrul este o epură a realității. Spre deosebire de film, nu e mecanic, nu e pe celuloid sau digitalizat. E viu de fiecare dată. Actorii suferă, au dureri de cap”, a adăugat jurnalistul.
„Teatrul seamănă cel mai mult cu viața, care – și ea – este o sumă de înscenări”, a subliniat Emil Hurezeanu.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News