DIGICULT. Expoziția World Press Photo la București. Fotografii-povești despre drame, conflicte și discriminare

Data publicării:
world press photo

Peste 98.000 de fotografii grupate în nouă categorii tematice. 5754 de fotografi din 132 de ţări.

Portrete, drame ale războiului, emigranţi, terorişti, victime.

Este realitatea din jurul nostru, surprinsă în fotografii-poveşti, din ţări aflate în zone de conflict sau din zone în care s-au produs calamităţi naturale.

La World Press Photo, zonele de criză din statele defavorizate, traumele lăsate de război, violenţa, moartea, în cele din urmă, sunt personaje principale.

„Drama o-ntâlnim în fiecare zi printre noi. Nu cred că WPP urmăreşte să promoveze într-un fel sau altul drama. Cred foarte tare că asta e realitatea. Da, noi aici suntem binecuvântaţi, nu avem război, dar nu suntem departe de zone care sunt uşor inflamabile”, spune fotograful Cristian Movilă, organizator al expoziției World Press Photo.

Fotografia câştigătoare a marelui premiu, World Press Photo of the Year, îi aparţine fotografului american John Stanmeyer.

Lucrarea înfăţişează un grup de imigranţi din Africa, în apropierea oraşului Djibouti, pe timp de noapte, cu telefoanele în aer, în încercarea de a prinde semnal din Somalia.

„Cred foarte tare că a fost o decizie înţeleaptă, dar în acelaşi timp foarte curajoasă. Ne-am obişnuit cu toţii ca World Press Photo of the Year să fie ceva foarte foarte dramatic, dar dacă stăm să ne uităm şi să înţelegem mai bine fotografia, ne dăm seama cât de conectaţi suntem şi câtă nevoie avem de tehnologie”, spune Cristian Movilă.

În anul 2013, fotografia care a obţinut marele premiu i-a aparţinut suedezului Paul Hansen şi reprezenta un grup de bărbaţi purtând pe braţe cadavrele a doi copii pe străzile din provincia Gaza.

Suferinţa în urma războiului a fost atunci subiectul care a atras atenţia juriului de specialitate.

Anul acesta, noţiuni ca tehnologie, imigraţie, mondializare sau umanitate au fost printre temele de referinţă.

Cred foarte tare că World Press Photo încearcă în fiecare an să desemneze cele mai bune fotografii, o scanare a ceea ce s-a întâmplat în anul precedent. Cred că e foarte importantă povestea cât şi partea tehnică, compoziţie şamd. Dar cred foarte tare că mesajul şi povestea dată de story-ul respectiv e mult mai important”, spune Cristian Movilă.

Una dintre fotografiile cu un impact emoţional puternic asupra publicului care vizitează expoziţia World Press Photo îi aparţine fotografei din Bangladesh Taslima Akhter.

Imaginea înfăţișează victime găsite în dărâmături, după prăbuşirea clădirii Rana Plaza din Savar.

Peste 800 de morţi au fost atunci identificaţi sub dărâmături.

Clădirea adăpostea fabrici de îmbrăcăminte confecţionată pentru vestul Europei, iar angajaţii erau plătiţi cu 30 de euro pe lună.

Anul ăsta sunt foarte multe fotografii care te pătrund cu adevărat. Adică nu e uşor de digerat. Trebuie să vii, să stai, să le citeşti, să le-nţelegi şi mergând spre casă urmează un proces de înţelegere”, spune Cristian Movilă.

Violenţa în familie şi victimele ei, elevi albinoşi, orbi, din familii defavorizate, toleranţa faţă de homosexualitate, dar şi atacurile din Siria, în lupta pentru periferiile Damascului. Sunt imagini traumatizante, surprinse de fotografii intraţi în competiţia World Press Photo.

Printre lucrările premiate, la secţiunea „Portrete observate", se află şi cea aparţinându-i fotografei de origine azeră Rena Effendi.

„M-am bucurat foarte tare că a fost premiată anul acesta, o poveste din ţara noastră şi mă bucur că pot să o promovez prin organizarea acestui eveniment la Bucureşti”, spune Cristian Movilă.

Imaginea surprinsă de fotografa din Azerbaijan înfăţişează o familie din satul maramureşan Breb. Fotografia a fost realizată în anul 2012 pentru revista National Geographic şi a fost inclusă într-un reportaj foto, sub titlul „Transilvania, construit pe iarbă".

World Press Photo a debutat în anul 1955 în Olanda, la Amsterdam, şi a devenit cea mai importantă expoziţie de fotojurnalism din întreaga lume. De atunci, expoziţia este vizitată, în fiecare an, de peste 3 milioane de oameni din 45 de ţări.

Lucrările premiate în acest an pot fi admirate şi la Bucureşti, în cadrul expoziţiei organizate în Piaţa Universităţii, până pe 29 mai.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani