Răniții din Colectiv, transferați în străinătate. Bâlbele autorităților

Data publicării:
medici operatie

Familiile răniţilor pot cere transferul acestora pe baza formularului E112, printr-o formulă de urgenţă. Medicii români sunt ajutaţi de colegi din Franţa, Turcia, Marea Britanie, Israel, Olanda şi Belgia.

Ministrul Sănătăţii susţine că ajutor extern a cerut chiar el, încă din seara accidentului. Actualul său şef, premierul interimar Sorin Cîmpeanu, spune că, de fapt, iniţiativa le-a aparţinut medicilor străini.

În spitalele din Bucureşti mai sunt acum 127 dintre pacienţii răniţi în clubul Colectiv. Starea a 65 dintre ei e critică. 

Opt dintre raniţi şi-ar putea continua tratamentul în Belgia, unde vor fi transportaţi cu un avion al Ministerului Apărării. Deocamdată doar trei pacienţi, toţi de la Spitalul Militar, au primit acordul final pentru a fi transferaţi. Pentru ceilalţi cinci se aşteaptă o nouă evaluare din partea medicilor, iar familiile trebuie, de asemenea, să decidă dacă acceptă deplasarea.

Alţi opt pacienţi ar putea pleca în Olanda.

Cheltuielile cu tratamentul vor fi suportate pe baza formularului E112. De acte promit să se ocupe Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Întrebat dacă familiile se pot folosi de formularul E112, ministrul Bănicioiu a răspuns afirmativ și a precizat că nu există excepții. Însă a ținut să reamintească una dintre condițiile esențiale: „Nu există excepţii, dar toate lucrurile acestea se pot face numai în baza permisiunii medicilor!

Iar medicii spun că pentru unii dintre pacienţi o eventuală încercare de mutare ar putea fi fatală acum.

Prognosticul de gravitate e legat în cea mai mare parte a cazurilor de amploarea, intensitatea şi gravitatea leziunilor respiratorii. Complicaţiile respiratorii majore sunt abia la început, începând cu ziua a cincea, a şasea îşi arată colţii. E de asteptat să ne confruntăm în continuare cu o creştere a numărului de decese”, a avertizat Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică a Spitalului Floreasca.

Dan Enescu, managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu”, a spus-o și mai direct: „Gândiți-vă că s-a transformat acea incintă, practic, într-un crematoriu, în care acele persoane au fost carbonizate, şi o cameră de gazare, deci cu o mixtură în care în permanenţă mai apar alte substanţe care, fiecare dintre ele, poate că le-am putea contracara, dar împreună nu ştie nimeni ce se poate face cu ele. Iar distrucţiile pe care le pot face sunt deosebit de grave, adică ele au efecte la distanţă după cum observaţi, evolutive”.

Tocmai pentru a le asigura răniţilor din tragedia de la Colectiv cel mai bun tratament, Ministerul Sănătăţii a solicitat ajutorul extern.

„Noi ca ţară, eu personal, Arafat personal, încă din primele momente, am sunat şi la toţi omologii, dar am contactat ambasadele, de aceea vedeți aceste procese în desfăşurare”, susține ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Premierul intermar susţine, însă, că ajutorul NU a fost cerut.

Există în sistemul medical sanitar românesc atât competență, cât și disponibilitatea pentru acoperirea acestor situații. (...) Este vorba despre o serie de state care au oferit, deci nu au fost solicitate, nu au fost solicitate”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Printr-o coincidenţă, câţiva specialişti din Franţa erau deja la Bucureşti într-un proiect de modernizare a clinicilor şi a procedurilor pentru arşii grav. Lor li se alătura acum şi alţii.

Marc Chaouat, secretar general al Societații franceze de studiere și tratare a arsurilor: „Doi medici vor veni din Franţa. E vorba despre un medic de la Spitalul Saint Louis din cadrul spitalelor publice franceze şi Isacu Ciprian, medic de la Bordeaux. Tratamentul în astfel de cazuri e de lungă durată şi trebuie să ne gândim la îngrijirile medicale care vor continua”.

În spitalele Capitalei au mai ajuns medici din Turcia, Israel, Marea Britanie și Olanda.

Unul dintre pacienţii Spitalului Elias a fost trimis aseară în Germania la tratament, iar un altul va ajunge în Belgia. Alţi doi pacienţi de la spitalul ‪SRI vor fi transferaţi într-un spital olandez.

Cheltuielile pentru tratarea tuturor pacienţilor aflaţi în stare gravă şi critică ar putea ajunge la 15 milioane de euro, conform premierului interimar. Guvernul va decide miercuri dacă banii vor veni integral din fondul de rezervă sau la sumă va contribui şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.

Citiți și:

Revoltă la Spitalul de Arşi. Rudele unui pacient al cărui transfer în Israel a fost anulat acuză condițiile din spital
Spitalele din străinătate, în ajutorul răniților din clubul Colectiv. Doi pacienţi au fost transportaţi în Israel

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”