![](https://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwJTNBJTJGJTJG/c3RvcmFnZTA1dHJhbnNjb2Rlci5yY3Mt/cmRzLnJvJTJGc3RvcmFnZSUyRjIwMTUl/MkYwMSUyRjI2JTJGMzc4NDA4XzM3ODQw/OF9tYW51YWxlX3JlbGlnaWUuSlBHJnc9/ODAwJmhhc2g9NDdmZWE2NzJiZDFlODRjYWQ3OGM2ZTliZTg4MjVkNmM=.thumb.jpg)
Astfel, cererile trebuie completate doar dacă se doreşte studierea acestei discipline, potrivit deciziei Curţii, care a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, notează avocatnet.ro.
Decizia CCR nr. 669/2014 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 59 din 23 ianuarie 2015 şi se aplică de la aceeaşi dată. „Manifestarea liberă a opţiunilor implică în mod necesar iniţiativa proprie a persoanei în sensul frecventării disciplinei Religie, iar nu consimțirea tacită sau refuzul expres”, explică judecătorii în Decizia nr. 669/2014.
Ministrul Educației, despre ora de religie: În primul rând, trebuie respectate legea şi Constituţia
În 12 noiembrie, Curtea Constituţională a decis că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.
La o zi după decizia Curţii, reprezentanţii Patriarhiei spuneau despre aceasta că este „discriminatorie şi umilitoare pentru ora de religie”.
Patriarhul Daniel a trimis o scrisoare Senatului, în care solicita respingerea proiectului de lege prin care elevii nu mai sunt obligaţi să participe la ora de religie. Biroul Permanent a trimis solicitarea comisiei de învăţământ a Senatului.