În spatele zidurilor unei case arătoase, 31 de bătrâni îşi trăiau ultimele zile în condiţii dure, spun medicii. Mulţi dintre pacienţii azilului clandestin erau atât de slăbiţi, încât nici nu s-au putut ridica din pat. Doctorii i-au dus cu targa la spital.
„Erau prost hrăniţi, erau neglijaţi din punct de vedere terapeutic şi fiziologic. Marea majoritate cu accidente vasculare sechelare”, spune Daniel Nicolae, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova.
Adică incapabili să povestească ce li se întâmplă sau să ceară ajutor. Poliţiştii cred că mulţi bătrâni erau ţinuţi cu forţa la falsul azil, iar pensia lor ajungea în buzunarele administratorului şi ale asociatului său. Amândoi sunt cercetaţi pentru lipsire de libertate. Suspecţii se apără însă cu poveşti lacrimogene.
„Sunt unii batrâni care dormeau pe stradă. Aici li s-a dat o casă, căldurică și mâncare”, spune Cornelia Zidaru.
În realitate însă, pensia fiecărui bătrân era un câştig pentru administratorul azilului.
Aurelia Enescu se apără și ea și spune că toate pensiile erau plătite integral.
Oamenii care locuiesc în vecinătatea azilului de la Păuleşti se miră că Poliţia a intervenit atât de târziu.
„Am fost şi m-am uitat şi am văzut în ce hal poate să stea. Pur şi simplu îi chinuie”, povestește un localnic.
Uluitor, familiile care îi abandonaseră pe bătrâni la aşa-numitul azil nu sunt revoltaţi. Deşi inspectorii de la protecţia consumatorului descriu un pesiaj greţos.
„Condiţiile sunt astea care sunt. Nu sunt condiţii de hotel de lux, dar unde să-l duc? Eu nu pot să-l îngrijesc”, susține fiul unui pensionar de la azil.
„Este o mizerie de neimaginat. Mâncarea se face lângă mortar, lângă var, mucegaiul este pe toţi pereţii. Pisicile se plimbă prin bucătărie. Într-o cadă, la etaj, într-o baie erau două găini”, declară Alexandru Cârdei, ofiţer superior la Protecţia Consumatorului Prahova.
Căminul de bătrâni din Păuleşti fusese închis în 2011 de comisarii de la Protecţia Consumatorului Prahova, dar patronii azilului au contestat decizia în instanţă. Au pierdut şi au schimbat strategia. De atunci încheie contracte ilegale, pe persoană fizică, cu rudele bătrânilor. Aşa au deschis încă două astfel de case sociale, care acum sunt în atenţia autorităţilor.