Totul a fost mistuit şi în orice secundă acoperişul blocului riscă să se prăbuşească. Oamenii sunt supăraţi şi spun că dacă hidranţii ar fi fost funcţionali poate mai reuşeau să salveze câte ceva.
Pompierii trag însă un semnal de alarmă: Nenorocirea se poate repeta oriunde în Bucureşti unde blocurile sunt extrem de apropiate. Familia Radu a pierdut aproape totul în incendiul care a cuprins blocul din sectorul 3.
Locuitorii spun că nu au anticipat riscurile unui bloc cu multe probleme. „Dacă erau hidranți era că poate, hai, că rezugrăveam, hai, poate 2 sau 3.000 de euro, dar acum ce să mai faci aici, e 0, nu mai e nimic!”, spun locatarii.
Angajaţii ISU atrag atenţia că nenorocirea se poate repeta în orice secundă în orice alt cartier. „Rețeaua stradală de hidranți - fie nu sunt funcționali, fie nu funcționează în parametri. Pentru noi este o intervenție care se complică atunci când avem imobile apropiate asta înseamnă resurse suplimentare alocate care să acționeze pentru protejarea vecinătăților”, a declarat Daniel Vasile.
O astfel de zonă rezidențială este extrem de periculoasă, spun pompierii, având în vedere că vorbim despre foarte multe blocuri care sunt ridicate pe doar câțiva metri pătrați. Aici sunt 6 blocuri la doar câțiva metri distanță. Ceea ce este periculos este că mansardele sunt extrem de apropiate, iar pompierii spun că odată pornit incendiul dintr-o parte cu greu poate fi oprit până mistuie totul.
Peste jumătate din cartierele rezidenţiale construite au probleme de autorizare. „Schimbarea numărului de apartamente. Se solicită autorizare pentru un număr de 10 apartamente pe scară, să zicem, şi se execută 20 de apartamente”, a declarat arhitectul Ştefan Dumitraşcu.
Oficialii ISU spun că primele concluzii cu privire la incendiul din sectorul 3 vor fi publice cel mai devreme mâine. Până atunci locuitorii imobilului nu se vor putea întoarce.