August 2010: incendiu la Maternitatea Giuleşti. Asistenta era singură pe tură într-o secţie de Terapie intensivă cu unsprezece nou-născuţi. A lipsit 12 minute. Suficient cât să nu poate interveni şi să prevină o tragedie. Șase bebeluşi au murit, iar alţi cinci au suferit arsuri grave. A fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă.
Ianuarie 2013. La un spital din Buzău, asistentele i-au legat de paturi pe copiii cu probleme neuropsihice. Imaginile dau naştere la dezbateri aprinse, iar cele trei asistente sunt cercetate pentru rele tratamente şi pentru purtare abuzivă. Medicii îşi justifică însă alegerea: personal prea puţin şi fonduri insuficiente pentru internarea părinţilor care să stea cu micuţii.
Iulie 2013. Perioada concediilor de vară lasă spitalele fără doctori. Managerii Spitalului Clinic de Urgenţă Marie Curie iau în calcul închiderea a două secţii, pe timpul verii. Nu-şi pot permite să pună în pericol calitatea serviciilor medicale din lipsa personalului.
Sindicaliştii spun că în unele spitale din România deficitul de asistente ajunge uneori până la 30 %. Situaţia devine din ce în ce mai dramatică. Deşi spitalele fac angajări, nu vine aproape nimeni din cauza salariilor foarte mici. Tura unei asistente poate fi de la 8 până la 12 ore, timp în care trebuie să fie mereu la dispoziţia bolnavilor.
Întregul sistemul de sănătate românesc se confruntă cu o acută lipsă de personal. În ultimii cinci ani, peste 14.000 de medici au plecat din România din cauza veniturilor mici şi a şanselor limitate de realizare profesională.