Bacteria Serratia a fost identificată în Spitalul Elias, pe 30 iulie, la un copil născut prematur şi la un bolnav de cancer. Analizele de laborator au arătat că bacteria provenea din săpunul lichid folosit în tot spitalul, inclusiv de medicii şi asistentele care intrau în sălile de operaţie.
„Este neobişnuit şi chiar periculos pentru pacienţi. (...) Chiar un săpun care nu are proprietățile dezinfectante enunţate ar trebui să reducă încărcătura bacteriană în mod substanţial. (...) Este un microorganism care dacă găseşte organisme care nu se apără bine din punct de vedere al sistemului imun poate poate produce infecţii”, a declarat la Digi24 Alexandru Rafila, de la Societatea Română de Microbiologie.
Cei care cunosc îndeaproape sistemul medical românesc trag un semnal de alarmă - din cauza lipsei fondurilor, spitalele sunt nevoite să facă rabat de la calitate. Un flacon de un litru din acest săpun costă 18 lei.
„Nu militez pentru un preţ mai mare, ci pentru introducerea unui mecanism de verificare a calităţii, aici este primul lucru la care organele de anchetă trebuie să se uite, trebuie să existe in acţiune o grilă foarte bună de securitate medicala, de ce acest produs a ajuns în spital, mai mult, pe mâinile chirurgilor”, spune jurnalistul Vlad Mixich.
Dacă la Spitalul Elias dezinfectantul a fost retras imediat, alte spitale au continuat să-l folosească. Abia la sfârșitul lunii trecute, Ministerul Sănătăţii a trimis o notă către Direcţiile Sanitare din toată ţara prin care spitalelor care foloseau acelaşi săpun li se cerea să îl scoată din uz.