Mircea Cinteză, fost ministru al sănătății, despre noul proiect: „Dacă pacientul e trimis acasă și pățește ceva, cine răspunde?”

Data publicării:
PACIENTI SPITAL-MFAX-3

El a vorbit despre pachetul de bază, ce prevede mai puține servicii medicale gratuite.

„Este un pas înainte faptul că acest document a apărut, el trebuie judecat cu multă înțelepciune, în ultimă instanță răspunderea pentru îngrijirea unui bolnav revine medicului, nu ministrului. Dacă medicul consideră că bolnavul trebuie văzut de mai multe ori decât scrie acolo, iar el nu are cu ce să plăteasca, nu e clar cui îi revine răspunderea”, a subliniat Mircea Cinteză pentru Digi24.

(Mircea Cinteză – Foto: Mediafax)

„Proiectul prevede ca îngrijirile de baza să fie asigurate tuturor, nu numai celor asiguraţi, pe de altă parte, dacă se asigură tuturor, dar oamenii nu pot să vină fără să plătească, la o boală acută, la o febra, iar boala este posibil să se prelungească, atunci acest proiect devine vorbă goală, pentru că bolnavul poate fi consultat, nu plăteşte dar dacă nu s-a vindecat nu reiese clar a cui este răspunderea”, a adăugat el.

„Proiectul este mult prea complex pentru a putea trage nişte concluzii de etapă, la nici 24 de ore de când a fost făcut public”, a subliniat Mircea Cinteză.

Aceste restricții la bolile cunoscute se pot agrava în orice moment şi pot duce la deces. Trebuie judecate, vor fi numeroase cazuri în care pacienţii nu vor merge la medic pentru că nu au bani şi se vor produce numeroase accidente”, a mai spus el. „Este, de asemenea, o zonă riscantă, cine certifică faptul că durerea este nespecifică în momentul în care bolnavul este la camera de gardă? Se poate decide numai dacă este urmărit câteva zie. Dacă este trimis acasă și se întâmplă ceva, cine răspunde?”, a declarat el.

Riscul este mult prea mare pentru a decide a priori interdicţia de internare fără bani, în condițiile în care nu poţi decide dacă durerea este una banală sau ascunde o boală mai severă. Medicul suspectează o boală severă, iar ulterior durerea dispare şi se dovedeşte a fi o alarmă falsă, atunci cine plăteşte? Pacientul? Aceste lucuri nu trebuie decise aşa, birocratic, aşa cum vrea acest document. Lucrurile trebuie analizate de toate comunităţile de specialişti, până la sfârșitul anului, nu al lunii”, a explicat Mircea Cinteză.

Ceea ce declară ministrul, că multe lucuri pot fi realizate în ambulatoriul de specialitate, este un lucru neconform cu realitatea românească, mulţi medici de ambulator sunt în mediul privat, volumul activităţilor este imens, impunerea rezolvării în ambulatoriul de specialitate în lipsa medicilor este un lucru nerealist”, a mai declarat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”