Dan Condrea pomeneşte în cererea de intrare în insolvenţă de două societăţi la care Hexi Pharma ar avea cele mai mari datorii. Este vorba despre firme de tip off-shore din Cipru. Insolvenţa Hexi Pharma este acum şi în atenţia ANAF.
Dragoş Doroş, preşedintele ANAF, a declarat în exclusivitate pentru Digi24 că instituţia pe care o conduce a declanşat verificările. Interviul va fi difuzat în întregime, duminică de la ora 13.5.
Moderator: De ce şi-a cerut Hexi insolvenţa?
Dragoş Doroş: Pentru că este o umbrelă foarte bună.
Moderator: Spuneţi că este o modalitate de a scapa de nişte datorii sau de a-şi proteja afacerea?
Dragoş Doroş: Legea insolvenţei nu a fost inventata în România. Da, este o metoda foarte bună de a se proteja.
Moderator: Aveti un dosar deschis asupra acestei firme?
Dragoş Doroş: În momentul ăsta noi demaram proceduri care...
Moderator: Deci v-aţi autosesizat în acest caz?
Dragoş Doroş: Da, bineînţeles.”
Urmăriți emisiunea „În fața ta”, moderată de Florin Negruțiu și Claudiu Pândaru, duminică, de la ora 13.05.
Jurnaliştii de la Rise Project arată că una dintre firmele din Cipru este controlată tot de Dan Condrea. Există indicii că patronul Hexi Pharma ar fi şi în spatele celui de-al doilea off-shore, iar dacă bănuielile se confirmă, schema este simplă. Hexi Pharma, coordonată de Dan Condrea cere insolvenţa, având datorii mari faţă de cele două off-shore uri pe care le controlează acelaşi Dan Condrea. Practic, insolvenţa nu ar fi decât o manevră ca să-şi pună banii rezultaţi din contractele aflate în derulare, la adăpost.
Datoriile pe care Hexi Pharma le are reprezintă valoarea materiilor prime pentru substanţele dezinfectante. Au fost cumpărate de la furnizori din Germania prin intermediul acelor off-shore din Cipru. Ocolul prin paradisul fiscal a umflat prețul de achiziție a materiei prime chiar şi de zece ori.
În Germania, un litru de dezinfectant costă 7,9 euro. Acelaşi litru de dezinfectant s-ar fi scumpit de zece ori pe hârtie atunci când cele două companii off-shore, presupus controlate de Dan Condrea, l-a vândut către Hexi Pharma. Adică la un preţ de 75 - 100 de euro. Tot cu preţul de 100 de euro ar fi vândut Hexi Pharma litrul de dezinfectant către spitalele româneşti.
Conform rezultatele verificărilor din spitale, substanţele vândute în România au fost diluate. Acest lucru a dus cel mai probabil la creşterea profitului. În ultimii patru ani, Hexi Pharma a semnat peste 9.000 de contracte cu spitalele din România, 90 la sută dintre acestea fiind atribuite direct.
Insolvenţa cerută de Hexi Pharma ridică semne de întrebare şi pentru că vine în condiţiile în care afacerile firmei au tot crescut în ultimii ani, de la 13 milioane de lei în 2011 la aproape 19 milioane de lei în 2014. Avansul afacerilor a dus şi la majorarea profitului. Câştigurile companiei au crescut de peste trei ori în patru ani. Cel mai bun an a fost 2013, când profitul a ajuns la aproape 8 milioane de lei.