Cum va arăta PSD în "era Dragnea". C. T. Popescu: Nu văd nicio şansă ca el să fie candidatul la preşedinţie al partidului, pentru că nu are popularitate
Aproape patru ore au stat social-democraţii în şedinţă pentru a stabili cum va arăta structura de conducere a partidului în următorii patru ani. În cele din urmă, Liviu Dragnea a reuşit să îşi impună punctul de vedere.
Liviu Dragnea: „Le-am propus în final şi au fost de acord, cu o excepţie, să rămână funcţia de preşedinte, preşedinte executiv, vicepreşedinţii şi secretarul general”.
Reporter. „Cine a fost împotrivă?”
Liviu Dragnea: „Victor Ponta. El a făcut şi propunerea, o propunere argumentată, dar care nu a avut susţinere”
Reporter: „Ce rol vor mai avea în Biroul Permanent miniştrii şi premierul?”
Citiţi şi
Liviu Dragnea: „Nu am de ce să bat la o uşă pentru a discuta cu cineva cum să ne dăm jos Guvernul”
Liviu Dragnea: „S-a discutat ca în BPN să aibă drept de vot cei aleşi în congres, în plus preşedintele Consiliului Naţional şi primul-ministru. E firesc ca acesta să poată vota”.
Conducerea PSD a decis ca partidul să aibă 14 funcţii de vicepreşedinte dintre care patru să fie deţinute de femei. Nu vor mai putea să ocupe fotoliul de vicepreşedinte, social-democraţii care au funcţii la nivel judeţean. Acest lucru îi pune pe gânduri pe unii dintre liderii importanţi din teritoriu.
Marian Oprişan, preşedinte PSD Vrancea, întrebat dacă va candida la congres duminică: „La funcţia de preşedinte, dar mă mai gândesc”.
Întreaga echipă de conducere a lui Liviu Dragnea va fi aleasă la congresul partidului de la sfârşitul acestei săptămâni.
Analiza evenimentelor recente din viaţa politică a PSD, la "Jurnalul de Seară", alături de Cosmin Necula (deputat PSD), Nicolae Ivăşchescu (prim-vicepreședinte al organizației UNPR Sector 6) şi Virgil Popescu (vicepreşedinte PNL):
Cristian Tudor Popescu: Dragnea domină autoritar partidul, dar e un preşedinte PSD fără carismă
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a analizat scrutinul de duminică din PSD şi modul în care Liviu Dragnea este văzut pe scena politică, dar şi în afara partidului:
VIDEO: Cristian Tudor Popescu, la Digi24
„Dacă e să ne uităm la acest vot, avem exact procentul în care în 25 de ani acest partid nu mai e comunist. 2,2%. Aceşti 10.500 de PSD-işti care au avut curajul să pună NU pe buletinul de vot sunt mulţi, eu nu mă aşteptam să fie vreunul. Ca 10.000 de oameni, membri de partid, membri ai PSD, să iasă din mentalitatea alinierii la dispoziţiunile de la centru, ce spun tovarăşii de la Bucureşti, aia trebuie făcut, faptul că au avut curajul 10.000 de oameni, e o cifră extraordinară. Dar 97% au rămas în mentalitatea candidatului unic. Ar fi trebuit ca din teritoriu, la această situaţie să vină un semnal ca poporul PSD-ist să transmită conducerii: nu se poate să ne obligaţi să votăm un singur candidat.
Ce spune Dragnea? Că PSD e cel mai mare partid din România, că e un mamut politic şi atunci ar fi trebuit să vină următoarea observaţie: păi dacă suntem un partid aşa de mare nu e ruşinos să nu putem produce măcar doi candidaţi pentru funcţia de preşedinte? Nu s-au găsit doi? Bine, atunci alegeţi preşedinte acolo, dvs la conducere, numiţi-l si cu asta basta, dar nu ne obligaţi pe noi să venim să votăm doar un om, pentru că aşa ceva e ruşinos tocmai pentru că PSD e cel mai mare partid din România.
Domnul Dragnea stăpâneşte acest partid de câteva luni, am spus când a fost ales în dauna Rovanei Plumb, de fapt când a candidat împotriva Rovanei, pentru că el nu candidează decât atunci când va câştiga. Spuneam că în 3 minute Ponta a fost exclus din PSD şi Dragnea stăpâneşte partidul. Ce s-a întâmplat acum sunt continuări forţate, ca la şah. Dragnea acum îşi parafează puterea prin astfel de hotărâri care duc spre unicitatea lui Dragnea în fruntea partidului.
De la Ion Iliescu încoace, are Dragnea cea mai mare putere politică şi administrativă în PSD. Nu are alte centre de putere în partid, asa cum au avut Iliescu, Năstase, Geoană sau chiar Ponta. Dragnea domină autoritar partidul, însă, pe de altă parte, spre deosebire de toţi predecesorii lui, pe cât de multă putere are în partid, pe atât de puţină are în afara lui. E un preşedinte PSD fără carismă. Nu are nici pe departe popularitatea lui Iliescu, care a fost votat de mulţi care nu erau membri ai PSD... şi Năstase a fost votat şi de oameni din afara partidului, Geoană la fel, ba chiar şi Ponta.
Dragnea are şanse mari să fie preşedinte PSD şi în 2019, dar nu văd nicio şansă să fie de pildă candidatul la preşedinţie al partidului, pentru că nu are popularitate, nu pătrunde în afara poporului PSD-ist.
Tot ce poate spera Dragnea e să ajungă într-o zi prim-ministru, printr-un rezultat bun al PSD şi o combinaţie politică. Dar ales într-o funcţie la nivel de populaţie, Dragnea nu ar câştiga. E pentru PSD o soluţie de tip Blaga, valabilă în interiorul partidului, viabilă, dar va trebui să îşi proiecteze nişte oameni din partid în funcţii alese, pentru că el nu are cum s-o facă”.
Vasile Dâncu, sociolog: Duminică a fost de fapt un referendum prin care s-a dat legitimitate în plus lui Liviu Dragnea
„Nu e cea mai fericită situaţia în care a ajuns PSD, a face alegeri generale ca să spunem aşa pornind de la statutul din 2010, lipsa de candidaţi, bătălia pe care Dragnea a dat-o şi prima legitimitate a fost atunci când s-a luptat cu Rovana Plumb, de fapt atunci au fost alegerile cu candidaţi.
VIDEO: Vasile Dâncu, la Digi24
Duminică a fost de fapt un referendum prin care s-a dat legitimitate în plus lui Liviu Dragnea în interior cel puţin nu avea nevoie de ea, dar pe de altă parte a fost şi o probă că partidul, deşi se află în criză, partidul a rămas fără leadership, iar Dragnea a fost obligat să preia cumva situaţia de criză şi să candideze. Dragnea a lucrat aici singur, dacă şi-ar fi luat un consultant i-ar fi spus: ajută-l pe un candidat să obţină cele 5 organizaţii care să-l susţină ca să ai mai multă legitimitate. Dar Dragnea a vrut să fie sincer şi să facă acest referendum, pe care l-a însoţit cu o încercare de a valida partidul inclusiv de către cei care se află în afară. Au fost duse 4 milioane de chestionare în organizaţii şi să facă o amplă consultare privind PSD.
S-a făcut o amplă consultare, a încercat să vadă ce cred oamenii despre organizaţiile PSD, o consultare care să-i permită să starteze cumva partidul şi din perspectiva programului.
(Legat de o schimbare de „gardă”) Cred că va fi o echipă foarte tânără, care nu e formată din ceea ce presa numeşte baroni locali. Măsura de azi e revoluţionară, nu e numai reformă. Mulţi preşedinţi au încercat să facă asta, nimeni nu a reuşit să îi elimine pe cei care se ocupă de organizaiile locale să nu mai fie prezenţi în conducerea partidului. Asta înseamnă o profesionalizare şi o conducere mai democratică a partidului.
Vor veni oameni tineri, în principiu oameni care nu s-au validat la tv, ci în funcţiile lor, va fi o viziune diferită despre organizarea unui partid”, a declarat Vasile Dâncu, la Digi24.
VIDEO: Florin Negruţiu, jurnalist Digi24
- Etichete:
- politica
- victor ponta
- psd
- conducere
- partid
- liviu dragnea
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News