Avertismentul lui T. Băsescu: Prin creşterea accizei la combustibil se face o mare greşeală economică. Voi trimite bugetul înapoi

Data publicării:
traian basescu presidency to 17 iun

„Rar mi-a fost dat să decid a ţine o conferinţă de presă cu cifre, dar este singurul argument care mi-a mai rămas.

Totul porneşte de la conferinţa de presă ţinută de premier în care a fost la înălţimea funcţiei a reuşit să se încurce ca un adolescent la prima întâlnire. Se întâlnea prima dată cu cifrele bugetului.

Aş vrea să nu se creadă că în statul român nu există nimeni care nu înţelege ce se va întâmpla anul viitor.

Îl voi cita pe premier precum pe un clasic: la un moment dat premierul afirmă că am contestat la CC OUG 26 pe 2013 prin care limitam veniturile companiilor cu capital majoritar de stat.

Nu am trimis Ordonanţa 26 la Curtea Constituţională, ci la Parlament, în încercarea de a găsi o soluţie împreună cu Parlamentul. Niciodată nu am avut practica de a ataca întâi la Curtea Constituţională, ci am căutat o soluţie cu Parlamentul.

Dacă ar vrea să avem o bună colaborare - şi asta înţeleg din declaraţia de vineri - premierul ar trebui să facă două lucruri esenţiale: să respecte legea şi să respecte instituţiile statului.

Memorandumul privind Rompetrol a rămas în vigoare, nu am atacat la Curtea Constituţională decât tangenţial conţinutul. Acest lucru - pe conţinut - l-a făcut un grup de parlamentari. 

Parlamentarii au avut ca fond intervenţia pe conţinutul memorandumului.

Atacul meu la legea de aprobare a memorandumului, în afară de nişte observaţii tehnice, pe tratamentul egal care trebuie aplicat persoanelor şi companiilor în România.

Declaraţiile premierului îmi ridică foarte multe probleme. Dacă se dă o decizie a CC ar fi extraordinar ca după patru luni să nu se dea o decizie contrară a aceleiaşi curţi. E ca Agamiţă Dandanache. El trebuia să ştie ca şef de Guvern care a fost conţinutul întâmpinării la Curte făcut de parlamentari şi care a fost al celui făcut de preşedinţie.

Ăsta e ghinionul când îţi obţii dioctoratul fără să ştii ce scrie în el.

Susţin fără rezerve indexarea pensiilor cu 3,6%. E oricum în lege, trebuie făcută. Susţin acordarea burselor suplimentare pentru rezidenţi şi creşterea cu 10% a salariilor cadrelor didactice. Este un lucru foarte bun creşterea salariului minim la 850 şi apoi la 900 de lei, pentru că aduce venituri suplimentare şi diminuzează evaziunea fiscală privind salarizarea.

Foarte bună creşterea venitului minim garantat cu 5%.

A venit timpul să plătim decizii judecătoreşti cu titlu executoriu pentru tăierile din salarii.

Susţin creşterea volumului de confinanţare pentru fondurile europene.

Nu înţeleg de ce s-a supărat premierul.

Această conferinţă se vrea şi un avertisment şi o deschidere de dialog. Dacă nu se renunţă la creşterea accizei la combustibil voi trimite înapoi bugetul de stat după care e foarte posibil să îl atac la CC, dacă voi găsi în el motive.

În 2012 creşterea economică a fost de 2,2%, iar în 2013 vom avea 0,8 la 1%, şi este provizorie. Aş fi extrem de prudent privind evoluţia economiei româneşti.

Aş fi foarte prudent privind măsurile de creştere a fiscalităţii. Introducerea de noi poveri fiscale nu face decât să amâne şansa de relansare pe care România o are.

În 2012 creşterea economică a fost de 2,2%, iar în 2013 vom avea 0,8 la 1%, şi este provizorie. Aş fi extrem de prudent privind evoluţia economiei româneşti.

Dacă nu putem lua măsuri de relansare prin relaxare fiscală măcar să nu o îngreunăm prin introducerea de noi taxe şi impozite.

Prin creşterea accizei la combustibil se face o mare greşeală economică.

Prin introducerea taxei pe stâlp şi a accizei suplimentare inflaţia va fi 3,5 – 3,6% anul viitor.  

Guvernul a stabilit să modifice modul de calcul a accizelor utilizând nu cursul de schimb de la 1 octombrie 2013, când era un curs mai bun, ci s-a dus cu un an înapoi, contrar reglementărilor UE şi utilizează o rată de schimb de 4,52 şi o inflaţie de 4,77%.  

IMM şi companiile de transport, în aceste zone s-ar putea să fie foarte multe falimente din cauza creşterii preţului la combustibil şi a efectului în cascadă. Nu vorbim de giganţi, ca Petrom.

Îi propun premierului să nu o introducă, să renunţe la această acciză având în vedere efectele rele pentru economie.

Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale a fost 3,58 miliarde, iar pentru 2014 este programat să fie 4,8 miliarde.

Din buget 1,5 miliarde vor fi transferate spre modernizarea satului românesc, regenerare urbană şi infrastructură judeţeană.

Cu banii de la dezvoltarea urbană domnul Dragnea poate rezolva şi modernizarea satului românesc şi infrastructura judeţeană.

Vor spune că au banii sunt repartizaţi pe proiecte, dar sunt foarte multe proiecte care nu au început.

În Programul Operaţional Regional s-au cheltuit până acum 44,2% din totalul sumei alocate care este 3,7 miliarde, iar Guvernul a trimis facturi până la 53% din aceşti 3,7 miliarde. Cel puţin 47% din bani nu sunt cheltuiţi, adică 1,6 miliarde de euro. Dacă cineva se va uita va constata că sunt contracte care nu au început să se deruleze, iar aceşti bani ar trebui redistribuiţi pe proiecte care nu au fost încă aprobate pentru că nu s-au calificat din cauza epuizării limitei de anagajament. Domnul Dragnea are aici resurse extraordinare. La regenerare urbană nu sunt acoperite toate sumele pentru izolare termică, iar oamenii plâng că nu pot face izolarea termică. Programul de izolare termică nu este încă acoperit prin contract.

Şi atunci ar putea renunţa din cei 1,57 miliarde pe care îi transferă la administraţiile locale, să ia 1,4 miliarde pentru că are bani europeni. 

Deci am găsit 1,4 miliarde la Dragnea.

Este inadmisibil să pui accize ca să faci rost de bani pentru baronii din teritoriu. Etichetez ca pe o iresponsabilitate. Nu poţi pune bir pe populaţie pentru partid.

Mi se pare în neregulă creşterea cheltuielilor cu dobânzile la 10,1 miliarde. Aici sunt peste 600 de milioane. Deci, de la dobânzi aş putea lua 600 de milioane.

Şi atunci 1,4 miliarde de la clientela politică a lui Dragnea şi cu 600 de milioane de la dobânzi se fac două miliarde.

Ordonanţa pe stâlp este atât de prost scrisă, e o confuzie între proprietate şi patrimoniu. Cum va vrea Finanţele aşa o va aplica. Au creat o confuzie asupra a ceea ce impozitează, proprietatea sau patrimoniul, iar ei s-au referit la patrimoniu. Or, în patrimoniul unei comapnii intră şi ce e în leasing. Vor trebui să o rescrie pentru că vor avea mari probleme."

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...