Printre iniţiatorii acestei platforme se află foştii miniştri liberali Daniel Chițoiu, Daniel Barbu, Ovidiu Silaghi şi Andrei Gerea.
Călin Popescu Tăriceanu i-a criticat aspru pe succesorii săi la şefia PNL, Crin Antonescu şi Klaus Iohannis.
„Cel care este acum președinte interimar al PNL (...) pare să fie pregătit să șteargă acestea cu un burete pentru a ajunge candidat la prezidențiale”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Dacă liberalii care vor participa la Congres nu vor renunţa la fuziunea cu PDL şi la afilierea la Partidul Popular European, aşa cum el va propune, Călin Popescu Tăriceanu nu exclude înfiinţarea unui nou partid.
„Sunt oameni care aici prezenţi mi-au cerut să luam degrabă această hotărâre, să constituim un partid liberal autentic”, a spus Tăriceanu.
Printre cei care i s-au alăturat platformei lui Călin Popescu Tăriceanu se află şi Mihai Stănişoară, cel care a părăsit PDL în martie 2013, fiind convins de Crin Antonescu să se alăture PNL.
„Eu unul o să fiu întotdeauna alături de liberalii performanţi. (...) Profilul politic al lui Călin Popescu Tăriceanu (...) se încadrează într-un prezidenţiabil dorit nu numai de intern, ci şi de extern”, a spus Stănișoară.
La evenimentul de lansare a Grupului de Iniţiativă pentru Păstrarea Identităţii Liberale au participat 15 parlamentari liberali care nu vor afilierea la PPE şi anunţata fuziune cu PDL. Printre iniţiatorii acestei platforme se află foştii miniştri liberali Daniel Chițoiu, Daniel Barbu, Ovidiu Silaghi şi Andrei Gerea.
„S-a ajuns la rușinea de a avea preşedinte cu dispensă, un om care a venit de trei zile în partid acum este preşedintele Partidului Naţional Liberal. (...) Nu vrem să fim populari, nu vrem să fim pedelizați””, a declarat Andrei Gerea.
Lansarea acestei platforme politice vine după ce Călin Popescu Tăriceanu nu a reuşit să îşi impună punctul de vedere în PNL. După ce conducerea PNL a luat decizia de a rupe USL şi de a ieşi de la guvernare, Călin Popescu Tăriceanu s-a împotrivit acestei decizii, a plecat din PNL şi a anunţat că vrea să îşi înfiinţeze un partid.
Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, îi critică însă pe liberalii nemulţumiţi, inclusiv pe Călin Popescu Tăriceanu, pe care îl acuză că încearcă să rupă PNL.
„Am văzut ce se află în jurul dânsului, sunt oameni cu răspunderi chiar penale. Sunt foarte amărât (...), nu mă așteptam chiar din partea celui care mi-a fost aproape”, a declarat pentru Digi24 fostul președinte liberal.
Lansarea iniţiativei a fost salutată însă de către preşedintele ALDE, Graham Watson, care a criticat încă o dată decizia de afiliere a PNL la PPE.