Klaus Iohannis: Voi merge în Piață | E nevoie de o schimbare complexă în politică. Majoritatea liderilor sunt dispuși să discute despre guvern tehnocrat și anticipate

Data publicării:
klaus iohannis - fb

Principalele declarații ale președintelui:

Am terminat prima rundă de consultări. A avut un specific aparte. Ultimii au fost reprezentanți din societatea civilă și din Piață.

A fost o întâlnire foarte bună, au venit oameni cu idei foarte bune. Voi prelua o parte din aceste idei și le voi duce spre partide.

Așteptările sunt multiple și toate sunt îndreptățite. Nu este nevoie de o simplă schimbare de guvern, ci de o schimbare complexă în politica românească. Toți așteaptă să vină în față politicieni noi, care nu au avut nimic de-a face cu corupția, care nu au fost urmăriți penal, care nu au făcut afaceri dubioase.

Am primit multiple invitații de a merge în Piață și am promis că voi merge, dar nu voi anunța nici ora, nici măcar ziua, pentru că nu vreau să fac din asta un eveniment media, ci vreau să merg să vorbesc și eu cu oameni simpli, sa îmi spună mie ce așteaptă de la mine, ce așteaptă de la clasa politică.   

Lumea aşteaptă mai multă curăţenie, serioziate şi transparente în politică. Am constantat, probabil şi dumneavoastră aţi făcut-o, că nu a venit nimeni cu o propunere de prim-ministru.

E o premieră în politica românească. Toţi au venit cu deschidere. Cu fiecare am convenit câteva lucruri - vreau să le spun şi acum în public - o singură rundă de negocieri de data aceasta nu este suficientă. Nu e suficient un nume, a veni cu un nume e relativ simplu.

Ce vrem să facem e să ne înţelegem asupra unei abordări. Sunt multe variante - alegeri anticipate, prim-ministru politic, tehnocrat.

Concluzia mea din această primă rundă e că majoritatea liderilor sunt dispuşi să discute despre anticipate, despre un guvern tehnocrat.

Aproape nimeni nu este dispus să discute despre un guvern politic. Este o noutate. Aceste concluzii, cât de simple sunt, sunt foarte importante şi trebuie discutate mai departe. Indiferent pe ce variantă vom merge, e evident că trebuie să se înţeleagă partidele pe un program minimal.  

Eu sunt optimist, voi convoca o nouă rundă de consultari săptămâna viitoare și cred că e posibil poate la sfârșitul săptămânii viitoare să avem o concluzie cu care pot veni în fața publicului.


Actualizare 14:25. Klaus Iohannis, la întrevederea cu reprezentanți ai societății civile: E o întâlnire atipică, vremuri deosebite produc rezultate deosebite

Președintele Klaus Iohannis a declarat că întâlnirea cu reprezentanții societății civile este una atipică, generată de vremuri deosebite, în cadrul căreia poate prelua cererile acestora și le poate transmite mai departe partidelor politice în calitatea sa de mediator.

„Aceasta este o întâlnire atipică, pentru că vremuri deosebite produc rezultate deosebite, aceasta este speranța mea. Tragedia care a avut loc în clubul Colectiv a fost un declanșator foarte puternic pentru o adevărată revoltă, pentru o mișcare care a dus la căderea Guvernului. Eu cred că mișcarea cu care avem acum de-a face este mai mult decât o schimbare de guvern. Eu cred că este vorba de o schimbare de paradigmă și trebuie să recunosc că lumea, pe bună dreptate, așteaptă o nouă abordare a politicii, o nouă abordare din partea politicienilor. Am considerat că, în această situație, când strada a jucat un rol decisiv, când societatea civilă a formulat cereri, solicitări, abordări specifice, este foarte să avem această întâlnire”, a declarat președintele la începutul întrevederii cu reprezentanți ai societății civile, potrivit Agerpres.

Președintele a adăugat că vede întâlnirea ca pe una în care el primește idei, pe care el le poate transmite mai departe partidelor politice.

„Cred că este o modalitate foarte potrivită pentru a folosi președintele în calitatea lui de mediator”, a mai declarat președintele.


Actualizare 13:50. Lista reprezentanților care participă la discuții cu președintele:

Sorin Ioniță — Expert Forum 
Elena Calistru — Funky Citizens 
Nicușor Dan — Asociația Salvați Bucureștiul 
Mihai Dragoș — Consiliul Tineretului din România 
Ionuț Sibian — Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile 
Cristina Guseth — Freedom House 
Liviu Mihaiu — Salvați Dunărea și Delta 
Ema Stoica — studentă 
Adrian Despot — cântăreț 
Tudor Benga — OKIAN 
Alexandru Bindar — Uniunea Studenților din România 
Cătălin Drulă — Asociația Pro Infrastructura 
Edmond Niculușcă — Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate 
Horia Oniță — Consiliul Național al Elevilor 
Claudia Postelnicescu — Inițiativa România 
Ștefan Dărăbuș — HHC România 
Andrei Cornea — GDS 
Clara Matei — Asociația Medicilor Rezidenți 
Dragoș Slăvescu — medic 
Octavian Berceanu — unițisalvăm 


Actualizare 13:15. Au început să ajungă invitații din partea societății civile. Administrația Prezidențială nu a furnizat deocamdată lista oficială. Însă, până acum se știu câteva nume: Cătălin Drulă - Asociația Pro-Infrastructură, Cristina Guseth - Freedom House, Adi Despot – artist, victimă a incendiului din Colectiv, Sorin Ioniță – Expert Forum, Liviu Mihaiu – Salvați Delta, Tudor Benga - OKIAN, Nicușor Dan - Uniunea Salvați Bucureștiul.

De asemenea, un manifestant a venit neinvitat la Cotroceni și a spus că nu e cu supărare dacă nu va fi acceptat de președinte.


Actualizare 13.13. Adrian Despot, unul dintre supraviețuitorii tragediei din clubul Colectiv, scrie, pe Facebook, că va merge, astăzi, la consultările de la Palatul Cotroceni cu societatea civilă.

Actualizare 12:45. Delegația ALDE a ajuns la Cotroceni. Copreședinții formațiunii, Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin discută cu președintele Klaus Iohannis despre desemnarea unui nou premier.


Actualizare 11:40. Liderul UNPR, însoțit de o delegație a partidului, a participat la Cotroceni la consultările cu președintele Klaus Iohannis. La ora 12:30 urmează delegația ALDE, iar la ora 13:30, şeful statului se va întâlni şi cu reprezentanţii societăţii civile. Nu mai puţin de 5.500 de mesaje au ajuns pe adresa de e-mail a preşedinţiei. După întâlnire, președintele UNPR a declarat: „UNPR, ca întotdeauna, în probleme importante, în probleme de securitate națională, îl sprijină pe președintele României. I-am transmis domnului Klaus Iohannis întreaga disponibilitate, ca întotdeauna, a UNPR-ului, atât în desemnarea primului-ministru și a viitorului guvern. Totodată suntem de acord și susținem alegerile anticipate”. 


Actualizare 11:00. Klaus Iohannis va avea consultări cu reprezentanți ai societății civile, începând cu ora 13:30. Președintele va primi doar 20 de reprezentanți ai societății civile.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, se va întâlni vineri, 6 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, începând cu ora 13.30, cu reprezentanți ai societății civile. Administrația Prezidențială este în curs de a finaliza procedura de selecție a participanților la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, pe baza propunerilor primite în cursul zilei de joi, 5 noiembrie a.c. Pe adresa consultari@presidency.ro, au sosit, până la termenul anunțat, un număr de 5.520 de mesaje, în care sunt propuse una sau mai multe persoane cu grad ridicat de reprezentativitate din partea manifestaților, precum și din partea ONG-urilor”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale. 


Deocamdată, Administrația Prezidențială nu a anunțat ora la care vor fi invitați reprezentanții societății civile la Palatul Cotroceni, însă consultările vor avea loc cel mai probabil după amiază. 

Mulţi manifestanţi îşi pun problema legitimităţii celor care vor ajunge la întâlnirea cu şeful statului. Mai ales că miile de oameni ieşiţi din nou în Piaţa Universităţii nu au găsit încă un lider. Sau mai mulţi.

Valerian Horlescu: „Aş putea merge, da. Aş reprezenta grupul Piaţa Victoriei, care e undeva de pe la 200 la 400 de persoane.”

Robert Ionuţ: „Dacă mi se propune, până la urmă cred că aş face-o. În fond, de ce n-aş încerca? Atât timp cât îmi pot folosi puterea de dialog şi inteligenţa mai mult sau mai puţin limitată pe care o am.”

Cristian Şoimaru: „Cred că şi eu şi alte zeci şi sute de aici ar putea dar sunt oameni care pot să reprezinte un segment. Sper să nu se transforme invitaţia într-un fel de concurs de popularitate sau frumuseţe.”

Alexandru Alexe: „Eu mâine nu mă duc la Klaus Iohannis, la consultări, pentru că mi se pare o şaradă ce se întâmplă şi o greşeală tactică din partea lui Klaus Iohannis, care riscă să divizeze Piaţa, pentru că oameni care se vor duce acolo vor fi percepuţi de populaţie ca nişte lideri erijaţi în masă.”

Iulia Sima: „Este un pic aberant să ne ceri asta acum, pentru că nu ne putem organiza atâtea mii de oameni într-un timp atât de scurt.”

Liderii sunt greu de găsit într-o mulţime de 10.000 de oameni. O ştiu cel mai bine cei care au adunat pe zeci de foi de hârtie propunerile manifestanţilor.

Alexandru Alexe: „Una bucată listă finală şi supremă de revendicări şi nu vom merge la Cotroceni să i-o dăm lui Iohannis. I-o postăm pe internet că este preşedintele Facebook-ului.”

Altă parte a pieţei, alte încercări similare. Doar că au apărut şi contestatari.

- Cine doreşte să scrie...

- Dumnevoastră pe cine reprezentaţi?

- Pe nimeni. Eu am facilitat această metodă de a transmite mesaje din partea cui doreşte.

- Cine sunteţi?

- Sunt un cetăţean la fel ca dumneavoastră!

- Nu vrem agitaţie aicea şi discurs!

Un protestatar crede, însă, că mişcarea din piaţă are toate şansele să se transforme înt-o formaţiune politică de sine stătătoare.

Laurenţiu Calusa: „Vreau să fac Partidul Piaţa Universităţii. Am creat un site pe Facebook, am dat coordonatele mele, am propus nişte lucruri şi încerc.”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu critică dur ideea preşedintelui ca protestatarii să îşi nominalizeze reprezentanţii pentru o sesiune de consultări la Cotroceni. Este fie o diversiune, fie o prostie, spune jurnalistul.

Citiți și

Cinci ONG-uri i-au transmis președintelui Klaus Iohannis 10 cerințe

Prima zi de consultări la Cotroceni. PSD vrea priorități și apoi oameni, în timp ce PNL vrea alegeri anticipate 


A trecut o săptămână de la tragedia din Clubul Colectiv din Bucureşti. Tragedie care a lăsat în urmă 32 de morţi şi peste 130 de răniţi în spitale. A lăsat în urmă familii neconsolate şi zeci de mii se români revoltaţi. Revolta lor şi viaţa unor tineri plecaţi mult prea devreme dintre noi au determinat schimbări la nivel înalt. Demisii în lanţ au fost anunţate săptămâna aceasta. Guvernul Ponta şi-a depus mandatul, la fel şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. În premieră pentru România, preşedintele cheamă protestatarii din Piaţa Universităţii la discuţii. În tot acest timp, în faţa clubului Colectiv, acolo unde în urmă cu o săptămână avea loc un adevărat carnagiu, lumânările ard necontenit în memoria victimelor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Eros Ramazzotti, apariție rară în public. Starul italian în vârstă de 61 de ani, fotografiat pe străzile din...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”