Unicameral cu 300 de parlamentari. Referendumul lui Traian Băsescu, fără aviz

Data publicării:
stampila vot referendum resized - mediafax-1

Actualizare 12.21. Parlamentarii au votat în majoritate pentru referendumului convocat de Traian Băsescu, însă nu a fost exprimat numărul necesar de voturi pentru a fi întrunit cvorumul.

Votul ar putea fi reluat.

Traian Băsescu le-a cerut românilor să se exprime asupra trecerii la Parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari odată cu alegerile prezidenţiale din 2009.

Prezenţa la urne a fost de aproape 51 la sută. Aproximativ 78% din alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari.

Referendumul a fost validat de Curtea Constituţională, dar singura formaţiune care cere aplicarea rezultatului referendumului din 2009 este Partidul Democrat Liberal.

Celelalte formaţiuni susţin că acea consultare populară nu a fost decât un vehicul electoral pentru realegerea lui Traian Băsescu în fruntea ţării.

„Acel referendum a fost impus în condiţii anormale, nepotrivite. În primul rând pentru că a fost ataşat, suprapus pe un scrutin care avea şi o altă miză în al doilea rând pentru că nu s-a făcut niciodată o dezbatere publică”, a declarat Crin Antonescu - preşedintele PNL.

„Mâine organizăm un referendum să fie Parlamentul format din 30 de oameni trece! Organizăm referendum pentru Parlamentul fără nicio Cameră - trece! Problema este - este un alt sistem mai bun decat cel parlamentar?”, a întrebat retoric Victor Ponta- premierul României.

În 2011, preşedintele a iniţiat modificarea Constituţiei şi a trimis legislativului un proiect în care era prevăzut Parlamentul Unicameral cu 300 de membri. Comisia de revizuire constituită atunci nu s-a putut întâlni din lipsă de cvorum.

În martie 2012, dezbaterea noii Constituţii s-a mutat în Comisia Juridică unde a primit aviz favorabil. Proiectul nu a mai apucat să intre în plen pentru că în aprilie 2012 Guvernul Ungureanu a fost demis iar majoritatea parlamentară s-a schimbat .

Proiectul prezidenţial a fost reluat în acest an dar a fost respins. Tot în 2012, Crin Antonescu şi Victor Ponta au trecut prin Parlament o lege care prevedea reducerea numărului de parlamentari la 300 de membri, aleşi prin vot uninominal într-un singur tur. Actul normativ a fost declarat neconstituţional pe motiv că modifica legea electorală cu mai puţin de un an înaintea scrutinului.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...