Unicameral cu 300 de parlamentari. Referendumul lui Traian Băsescu, fără aviz

Data publicării:
stampila vot referendum resized - mediafax-1

Actualizare 12.21. Parlamentarii au votat în majoritate pentru referendumului convocat de Traian Băsescu, însă nu a fost exprimat numărul necesar de voturi pentru a fi întrunit cvorumul.

Votul ar putea fi reluat.

Traian Băsescu le-a cerut românilor să se exprime asupra trecerii la Parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari odată cu alegerile prezidenţiale din 2009.

Prezenţa la urne a fost de aproape 51 la sută. Aproximativ 78% din alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari.

Referendumul a fost validat de Curtea Constituţională, dar singura formaţiune care cere aplicarea rezultatului referendumului din 2009 este Partidul Democrat Liberal.

Celelalte formaţiuni susţin că acea consultare populară nu a fost decât un vehicul electoral pentru realegerea lui Traian Băsescu în fruntea ţării.

„Acel referendum a fost impus în condiţii anormale, nepotrivite. În primul rând pentru că a fost ataşat, suprapus pe un scrutin care avea şi o altă miză în al doilea rând pentru că nu s-a făcut niciodată o dezbatere publică”, a declarat Crin Antonescu - preşedintele PNL.

„Mâine organizăm un referendum să fie Parlamentul format din 30 de oameni trece! Organizăm referendum pentru Parlamentul fără nicio Cameră - trece! Problema este - este un alt sistem mai bun decat cel parlamentar?”, a întrebat retoric Victor Ponta- premierul României.

În 2011, preşedintele a iniţiat modificarea Constituţiei şi a trimis legislativului un proiect în care era prevăzut Parlamentul Unicameral cu 300 de membri. Comisia de revizuire constituită atunci nu s-a putut întâlni din lipsă de cvorum.

În martie 2012, dezbaterea noii Constituţii s-a mutat în Comisia Juridică unde a primit aviz favorabil. Proiectul nu a mai apucat să intre în plen pentru că în aprilie 2012 Guvernul Ungureanu a fost demis iar majoritatea parlamentară s-a schimbat .

Proiectul prezidenţial a fost reluat în acest an dar a fost respins. Tot în 2012, Crin Antonescu şi Victor Ponta au trecut prin Parlament o lege care prevedea reducerea numărului de parlamentari la 300 de membri, aleşi prin vot uninominal într-un singur tur. Actul normativ a fost declarat neconstituţional pe motiv că modifica legea electorală cu mai puţin de un an înaintea scrutinului.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...