Noul PNL mizează pentru moment pe 82 de voturi în demersul de a-l debarca pe Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului şi a-l readuce în această funcţie pe Vasile Blaga.
În prezent, grupul PNL numără 59 de senatori. Lor li s-au alăturat, ca independenţi, alţi şase aleşi de la PLR, PP-DD şi PSD, printre care şi Mircea Geoană.
În paralel se poartă negocieri cu UDMR şi se fac înţelegeri cu acei senatori PSD care nu vor să facă pasul în afara propriului partid, dar care ar sprijini demersul PNL, sub acoperirea votului secret, susţin surse politice.
Liberalii ţintesc şi locul rămas vacant la CCR după demisia lui Toni Grebă, însă nu prea au găsit pretendenţi, din cauza celor trei ani rămaşi din actualul mandat.
„Putem susține și un magistrat cu o carieră deosebită”, a spus Ludovic Orban, prim-vicepreşedinte PNL.
La Cameră, liberalii nu dau multe şanse moţiunii de cenzură. Ei îşi propun totuşi să reducă distanţa faţă de actuala Putere prin reprimirea colegilor plecaţi, în trecut, la alte partide.
„Convertire la dreapta credință. Este vorba de o refacere a voinței politice a electoratului pentru că cei care aderă sau vor vota cu noi fuseseră aleși de fapt fie pe listele PNL, fie pe listele PDL”, a adăugat Ludovic Orban.
Liberalii au o alternativă pentru aleşii Puterii care sunt nemulţumiţi de propria conducere.
„Pot pur și simplu, menținându-și apartenența la un partid sau altul, să voteze moțiunea de cenzură”, a mai spus prim-vicepreşedintele PNL.
În prezent, liberalii, împreună cu UDMR, cu minoritățile, cu cei nouă deputați PSD care îl susțin pe Mircea Geoană şi cu primii deputați PC-PLR racolaţi, dispun de 164 de voturi. Până la necesarul de 201 pentru o nouă majoritate, liberalii se folosesc de strategia foştilor parlamentari PP-DD, conduşi de Daniel Fenechiu, de a crea un partid de dreapta care să funcţioneze pentru traseişti.
„Suntem membri fondatori ai Partidului Național Democrat, deja actul constitutiv a fost semnat de către cei zece deputați. Noi suntem frecventabili, nu suntem exotici”, a declarat Liliana Mincă, deputat PP-DD.
În cazul în care planul va eșua, liberalii iau în calul desfiinţarea grupului parlamentar format din foştii aleşi de la PP-DD şi înglobarea acestora în propriile rânduri, susţin surse politice.