Actualizare 11.30. Fostul președinte Traian Băsescu a lăudat parcursul PMP în primul an de la înființare și i-a mulțumit Elenei Udrea.
„E adevărat, președinte fiind am înțeles că România are nevoie de un partid nou care să nu poată fi acuzat de compromisurile trecutului, un partid care sa poată genera speranță. Un partid care să poată pleca de la zero, și nu e ușor, și care să se afirme ca fiind un partid capabil să dea soluții teoretice și acțiuni practice pentru continuarea procesului de modernizare.
V-aș spune cum v-am văzut eu de la Cotroceni. V-ați înființat pe 29 ianuarie 2014, și ați trecut prin două alegeri. La ambele ați trecut pragul, și e excepțional.
Mă uitam în presă care scria că PMP e îngropat. Iată că sunteți la un congres cu un număr de membri care ar fi invidiat de orice partid.
Aș vrea să vă mulțumesc celor care sunteți aici, doamna președinte Elena Udrea, care v-ați dedicat acestei idei. Chiar dacă nu este aici țin să îi mulțumesc și doamnei Udrea, apreciez delicatețea gestului său. Sper să se bucure de condiții corecte să se apere și sper să convingă încă o dată că este un om cinstit.”, a declarat Băsescu la congresul PMP.
Actualizare 11.00. Fostul președinte Traian Băsescu participă la congresul Partidului Mișcarea Populară. Este prima apariție publică a lui Traian Băsescu de la declanșarea scandalului în care este implicată Elena Udrea, președintele suspendat al PMP.
Partidul Mişcarea Populară face primul pas pe scena politică fără Elena Udrea. Astăzi are loc Congresul PMP pentru alegerea unui nou preşedinte după ce Elena Udrea s-a autosuspendat în urma problemelor cu justiţia. Lucrurile par a fi o simplă formalitate după ce, în cursa pentru şefia partidului, s-a înscris un singur candidat: Eugen Tomac.
Partidul Mişcarea Populară s-a înfiinţat pe 29 ianuarie 2014. Mulţi au considerat naşterea noului partid drept o ambiţie a lui Traian Băsescu după ce PDL a decis să-l aleagă şef al partidului pe Vasile Blaga şi nu pe Elena Udrea, candidatul susţinut de fostul şef al statului. Unii dintre parlamentarii şi liderii PDL au decis să facă pasul în PMP alături de Elena Udrea.
Traian Băsescu, fost preşedinte al României: „Am avut ideea creării unei fundații care pe urmă să genereze un partid, încercând altfel de politică... Fundația a născut un copil prematur dar prematurii sunt extrem de inteligenți”
Deşi abia la început, ambiţiile liderilor PMP erau mari. Formaţiunea s-a revendicat ca o alternativă la partidele de dreapta de la acea vreme, PNL şi PDL. Susţinută puternic de Traian Băsescu, Elena Udrea a fost înscăunată în scurt timp la şefia Partidului Mişcarea Populară.
Elena Udrea, preşedintele suspendat al PMP: „Îmi pasă foarte tare ce se întâmplă cu Mișcarea Populară. Unii au spus că se putea mai mult, dar mulți care spun asta fie nu se pricep la politică, fie nu ne sunt prieteni.”
Alegerile europarlamentare au reprezentat primul duş rece pentru liderii PMP. Deşi îşi făceau speranţe că vor avea un scor electoral de peste 10 procente, nu au obţinut decât 6,2%. În aceste condiţii, fostul preşedinte Traian Băsescu se implică şi mai mult în strategia de creştere a partidului. Ieşirile publice cu liderii PMP în diverse restaurante devin o obişnuinţă, fostul şef al statului lăsând să se înțeleagă că după terminarea mandatului se va înscrie în partid.
Traian Băsescu: „- Ce aţi vorbit cu liderii PMP?
- Aşa. Îi rog şi eu să mă primească în partid, ce să discut?!
- Ce funcţie o să aveţi, domnule preşedinte? E, de băgător de seamă.”
Următorul pas de promovare este intrarea Elenei Udrea în cursa pentru alegerile prezidenţiale, însă şi de această dată scorul obţinut este unul modest. După ce procurorii DNA au pus-o sub acuzare în dosarele Microsoft şi Gala Bute, Elena Udrea s-a autosuspendat din funcţia de preşedinte PMP şi nici Traian Băsescu nu a mai dat vreun semn că ar mai dori să se înscrie în partid.
„Aşa cum ştiţi, din 21.12.2014, nu am mai avut nici un fel de declaraţii publice şi, pentru moment, nu mi-am schimbat decizia. Îmi este tare bine în mijlocul familiei.”, declara Traian Băsescu la începutul acestei luni. După plecarea de la Palatul Cotroceni, fosul preşedinte nu a mai avut nicio ieşire publică.