FOTO: MediafaxFoto
De cum francul elveţian a scurtcircuitat pieţele europene, afectând şi zeci de mii de români, deputatul PDL Andreea Paul a propus audierea reprezentanţiilor Băncii Naţionale în comisia parlamentară de buget finanţe.
„Este imperios necesară organizarea unei sesiuni excepţionale şi audierea reprezentanţilor BNR, ai Autorităţii Naţionale de Protecţie a Consumatorilor şi ai reprezentanţilor Guvernului, inclusiv a ministrului de Finanţe”, a declarat Andreea Paul.
Aceasta îl critică şi pe premierul Victor Ponta că n-a dat o ordonanţă de urgenţă care să-i ajute pe românii cu credite în franci.
Un alt şef de partid, tot o femeie, Elena Udrea, le scrie pe Facebook prietenilor virtuali că a găsit o soluţie salvatoare şi o va depune o iniţiativă legislativă chiar luni, în Parlament.
,,Soluţia pe care o văd eu este o modificare legislativă care să presupună posibilitatea convertirii creditelor din valuta în moneda naţională, cu o marjă de maximum 20% în plus sau în minus faţă de valoarea la care s-a acordat creditul”, spune Elena Udrea.
Din partea PSD, Ana Birchall a formulat în scris convocarea de urgenţă a comisiei de buget. Doar că parlamentarul are două iniţiative încă de anul trecut. Ambele au fost chiar dezbătute de colegii săi până în momentul în care s-au blocat în forul care trebuia să dea verdictul. Una dintre iniţiative se referea la conversia creditului din monedă străină în lei, fără garanţii suplimentare. Actul normativ avea la bază şi directiva 17 a Comisiei Europene.
„Nu putem noi să spunem trebuie să fie cursul X, dar noi putem să oferim instrumentele legale necesare”, susține Ana Birchall.
„Azi e duminică, mâine e luni, până în prânz sper că mâine voi şti exact cum vom lucra. În principiu, audierea reprezentanţilor e posibilă dacă se aprobă sesiunea extraordinară”, spune Ştefan Viorel, președintele Comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților.
Chiar dacă se întrunesc de urgenţă în această săptămână, aleşii nu îşi întrerup mult vacanţa. De regulă, înainte de startul sesiunii parlamentare lucrările în comisiile de specialitate încep mai devreme.
Până găsesc o soluţie, zeci de mii de români care s-au împruumutat în franci elveţieni tremură de teama că băncile le vor vinde creditele şi se vor trezi la uşă cu recuperatorii.
Ironia sorţii e că de-a lungul timpului s-au mai găsit aleşi care au propus formule pentru a le uşura traiul celor cu credite în monedă străină, dar toate au rămas la stadiul de proiect. De pildă, UDMR a propus în 2013 un proiect de conversie pentru care Executivul nu şi-a spus punctul de vedere.