Dosarul Transferurilor are luni un nou termen de judecată la Curtea de Apel Bucureşti. Procesul se apropie de final, iar termenul a fost acordat pentru audierea lui Victor Becali. Procesul a început la finalul lui 2008, iar o parte dintre presupusele infracţiuni au fost săvârşite, potrivit procurorilor DNA, în 1999. Aşa că, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, instanţa ar putea constata că acuzaţiile de înşelăciune, spre exemplu, s-au prescris. Codul aduce însă şi alte noutăţi: orice decizie ar pronunţa Curtea de Apel, ea va fi definitivă şi nu va putea fi contestată la instanţa supremă, aşa cum s-ar fi întâmplat înainte de 1 februarie.
Prima înfăţişare în Dosarul Transferurilor a avut loc în februarie 2009, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis în judecată opt oameni de fotbal din România, acuzaţi că au prejudiciat bugetul de stat cu 1,5 milioane de dolari, dar şi patru cluburi din Liga I, cu un prejudiciu de 10 milioane de dolari.
Dosarul Transferurilor a adunat aproape 20.000 de pagini şi peste 100 de persoane au fost audiate.
Procurorii DNA au investigat aproape 800 de transferuri de fotbalişti şi au ajuns la concluzia că reţeta după care cei opt ar fi obţinut ilegal peste 10 milioane de dolari era următoarea: preţurile înregistrate în contabilitatea cluburilor au fost de fiecare dată mai mici decât sumele reale plătite de cluburile străine.
La trei ani de la startul procesului, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe cei opt inculpaţi: Gheorghe Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu. Procurorii au făcut recurs şi Curtea de Apel a luat o decizie total diferită în noiembrie 2012: inculpaţii au primit pedepse cu închisoarea între trei şi opt ani.
Atât avocaţii celor opt incriminaţi, cât şi procurorii au atacat hotărârea, iar dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii au anulat condamnările şi au decis că judecătorii de la Curtea de Apel sunt obligaţi să reia judecarea procesului. Între timp, a intrat în vigoare şi noul Cod Penal, care prevede pedepse de patru ori mai mici pentru acuzaţiile de înşelăciune. Nu sunt însă singurele formulate de procurori, care acuză fapte de evaziune fiscală, fals şi spălare de bani în ceea ce îi priveşte pe cei opt.