FOTO: Agerpres
Judecătorii au hotărât arestarea primarului general al Capitalei aproape de miezul nopţii. Avocatul edilului a anunţat că a contestat deja decizia instanţei şi susţine că toate acuzaţiile sunt bazate pe un denunţ fals.
„Nu a luat mita de 25 de mii de euro, nici n-a pretins-o. Nu a fost prins in flagrant. Alte trei denunţuri nu l-au vizat pe el, ci alte persoane din Primărie”, le-a declarat jurnaliștilor avocatul Viorel Mocanu.
„Înregistrările îi vizează pe ceilalți șapte inculpați din această cauză”, susține avocatul.
În ceea ce privește aparatul de bruiaj pe care edilul Capitalei l-ar fi avut acasă, temându-se de interceptări, Viorel Mocanu a precizat că mecanismul nu s-a găsit la percheziția efectuată duminică la domiciliul primarului din Ciolpani. „Sunt afirmații nereale ale martorului denunțător”, a spus avocatul. „Mai mult de jumătate din parchetul casei a fost scos căutându-se milionul de euro. Nu s-a găsit nicio sumă de bani”, a mai spus Viorel Mocanu.
Primarul Sorin Oprescu ar fi fost oprit în trafic sâmbătă, în jurul orei 22:00. Procurorii DNA i-au percheziționat mașina și au găsit o parte din suma de 25 de mii de euro. Potrivit unor surse judiciare, achetatorii ar fi știut că edilul primise în urmă cu puțin timp, în locuința lui, suma respectivă ca mită de la un om de afaceri care l-a și denunțat. Sorin Oprescu ar fi spus că banii erau un împrumut, pentru a-și plăti niște datorii.
Procurorii DNA sunt de altă părere.
„Inculpatul Oprescu Sorin Mircea a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut, (...) cu titlul de mită”, se arată în comunicatul DNA.
Banii ar fi fost împărţiţi cu subordonaţii săi: directori, consilieri şi alţi funcţionari din Primărie. Cu toţii au fost aduşi la audieri.
Sorin Oprescu a refuzat să dea declaraţii în faţa procurorilor.
După mai multe ore de audieri, procurorii DNA au emis ordonanţe de reţinere şi pentru unii dintre funcţionarii implicaţi. Este vorba despre şoferul primarului, directorul şi directorul adjunct al complexului de la Palatul Mogoşoaia. Al patrulea reţinut a fost şeful Direcţiei Economice din Primăria Capitalei.
Percheziții au fost făcute atât în locuința lui Sorin Oprescu, cât și la Primaria Capitalei, la sediul Administrației Cimitirelor și la Palatul Mogoșoaia, printre altele.
Referatul procurorilor. Cum primea banii edilul Capitalei
Primarul Sorin Oprescu primea banii în locuinţa sa din Ciolpani, scriu procurorii în referat. Conform anchetatorilor, edilul avea un aparat care bruia semnalul telefoanelor mobile, iar banii erau lăsaţi sub o pernă de pe canapeaua primarului.
Neregulile din Primăria Capitalei au ieşit la iveală după ce mai mulţi oameni de afaceri i-au denunţat pe doi directori din Primăria Generală, care ar fi cerut mită, se arată în referatul procurorilor DNA. Procurorii au descoperit că o parte din bani ar fi ajuns şi la Sorin Oprescu. Modul de operare era unul complex. Totul ar fi început în 2013. Implicarea lui Sorin Oprescu s-a făcut după ce unul dintre directori ar fi fost avertizat că va fi concediat pentru că asupra lui există multe suspiciuni. Atunci primarului general i s-a oferit o parte din banii primiţi.
„La această întâlnire (...) i-a remis inculpatului Oprescu Sorin suma de 25.000 euro provenind din cei 60.000 euro remişi de denunţători, totodată spunându-i că: „25 de la MOGOŞOAIA". Reacţia inculpatului Oprescu Sorin a fost aceea de a spune: „Da, da, da! Mulţam". (sursa: dosar DNA)
Sorin Oprescu a stabilit un mod concret de operare. Anchetatorii spun că primea mita doar la locuinţa sa din localitatea Ciolpani. Procurorii susţin că cei mai mulţi bani ar fi provenit de pe urma contractelor încheiate de societatea care administrează complexul de la Mogoşoaia, dar şi de la Administraţia Cimitirelor din Capitală.
„În ceea ce privește modul în care aveau loc remiterile, (…..)a arătat că împreună cu (…) se deplasa la casa inculpatului Sorin Oprescu din comuna Ciolpani, unde îi lăsau banii, arătându-i totodată Primarului faptul că i-au lăsat, iar acesta din urmă le spunea: „Mulţumesc". (sursa: dosar DNA)
Potrivit achetatorilor, primarul Sorin Oprescu ar fi fost denunţat chiar de unul dintre directorii săi, speriat că ar putea fi prins în timp ce colecta mita de la mai mulţi oameni de afaceri. Acesta le-a povestit procurorilor că edilul îşi luase măsuri de precauţie pentru a nu fi prins.
„Referitor la măsurile de precauţie ale inculpatului Oprescu Sorin , denunţătorul a mai indicat că într-un foişor aflat în curtea imobilului de la Ciolpani se află un aparat în care sunt obligați să își lase telefoanele mobile atunci când discută în foișor. Despre acest aparat (...) i s-ar fi spus că ar bruia semnalul telefoanelor, astfel încât să nu fie interceptate.” (sursa: dosar DNA).
Denunţătorul susţine că din 2013 şi până astăzi a avut peste 20 de întâlniri cu Sorin Oprescu. De fiecare dată scopul a fost acela de a-i da partea de mită care îi revenea. În total peste un milion de euro. Aceeaşi persoană a mai precizat pentru anchetatori că la primarul general ajungeau chiar 80 la sută din bani.
Averea lui Sorin Oprescu
Casă şi teren Ciolpani, 480 mp
Apartament Bucureşti, 172 mp
Obiecte de artă - 57.000 euro
Obiecte de cult - 9.000 de euro
Bijuterii, ceasuri -25.000 euro
Conturi - 156.671 lei, 32.800 dolari
Contracte concesiune - 8.000 lei
- 597.400 lei
- 20.500 euro
Indemnizaţie anuală - 78.750 lei