RECHIZITORIU #COLECTIV | 174 de pagini despre moarte, nepăsare şi erori

Data publicării:
COMEMORARE CLUB COLECTIV agerpres 8074634

Cele patru camere de supraveghere din club au surprins minutele teribile în care zeci de oameni au ars de vii şi câteva sute s-au luptat să traiască. Au alergat şi s-au călcat în picioare la propriu ca să ajungă spre singura ieşire din local. Criminaliştii şi experţii de la institutul de protecţie antiexplozivă au analizat fiecare cadru al filmărilor şi timp de aproape o jumătate de an au reconstituit tragedia. În laboratoare, cu ajutorul computerelor, şi cu ajutorul mărturiilor făcute de supravieţuitori.

„Am văzut că în acest timp focul se extinsese pe tavan, pe buretele aflat în spatele grilajului din scândură. Am strigat la oamenii din club să iasă şi am plecat şi eu către ieşire. În zona containerului s-a creat îmbulzeală, iar eu strigam mereu să fie calmi şi să ieşim cât mai fluent.”

sursă: Rechizitoriul procurorilor, declarația paznicului

 „Flăcările din tavan ardeau intens şi se îndreptau către sol. În acel moment mi-a luat foc părul, am încercat să-l sting cu mâinile, am suferit arsuri la nivelul membrelor superioare.”

sursă: Rechizitoriul procurorilor, declarația unei victime

Concluziile experimentelor făcute de investigatori au fost adunate în dosarul de aproape 200 de pagini pe care procurorii şi poliţiştii îl vor pune în scurt timp pe masa judecătorilor. Specialiştii spun că la începutul incendiului flăcările s-au propagat cu o viteză de peste trei metri pe secundă. Buretele şi celelalte materiale din care era construit tavanul s-au topit aproape instantaneu. Focul a ars în două etape: prima violentă, cu temperaturi de peste 900 de grade Celsius. A doua, mai lentă, în care materialele ce acopereau pereţii s-au topit şi i-au ars pe cei care se târau spre ieşire.

„Au fost identificate următoarele gaze: acid cianhidric, monoxid de carbon, dioxid de carbon, metan, etan, propan, acid clorhidric în cazul contaminării probei cu adeziv.”

sursă: Rechizitoriul procurorilor

O mulţime de nereguli şi neglijenţe au făcut ca 64 de oameni să îşi piardă viaţa. Anchetatorii amintesc de calitatea proastă a materialelor folosite în local. Proprietarii au preferat cea mai ieftină variantă pentru antifonare, spune unul dintre cei care s-au ocupat de lucrări. Bărbatul le-a declarat poliţiştilor că plăcile nu erau ignifugate şi pentru fiecare metru pătrat s-ar fi plătit mai puţin de 10 lei. Clubul Colectiv avea foarte puţine extinctoare, şi acelea cu termenul de valabilitate depăşit, şi nu era dotat cu sistem de alarmare şi de stingere a incendiilor.

Vinovaţi pentru toate acestea, spun procurorii, ar fi Alin Anastasescu, Cătălin Gancea şi Costin Mincu. Sunt acuzaţi de ucidere din culpă în formă agravată şi că nu au luat măsurile obligatorii pentru securitatea clienţilor din clubul pe care îl administrau.

În actele de trimitere în judecată, apar şi alte trei nume. Niţă Daniela Ioana, Viorel Zaharia şi Moise Marian. Cu toţii s-au ocupat de spectacolul de artificii.

„Nu a realizat instruirea lucrătorilor pirotehnişti Zaharia Viorel şi Moise Marian cu privire la activitatea de spectacol pirotehnic ce urma să se desfăşoare la noul loc de muncă în Clubul Colectiv. Totodată, inculpata nu a asigurat instrucţiuni de utilizare în limba română a articolelor pirotehnice.”

sursă: Rechizitotiul procurorilor

Într-un alt dosar deschis după tragedia Colectiv sunt cercetaţi şi Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului patru, doi subalterni şi doi foşti angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti.


Rechizitoriul cuprinde 171 de pagini în care este descris ce s-a întâmplat în urmă cu șase luni la Colectiv. Pentru prima dată se pot vedea și capturi video, pozele făcând parte din rechizitoriu. Sunt peste 25 de poze surprinse de camerele video, multe nu sunt clare, deoarece nivelul flăcărilor dar și căldura intensă au afectat camerele de luat vederi. În rechizitoriu se menționează că s-au atins și temperaturi de 900 de grade celsius.

Cele șase persoane sunt acuzate de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă.

Potrivit rechizitoriului una din cele două uși era blocată iar cei prinși înăutru s-au chinuit minute bune până au reușit să deschidă acea ușă.

Extinctoarele erau expirate încă din anul 2014 potrivit anchetatorilor. Studiile făcute de specialiști și trecute în rechizitoriu arată ca flacările s-au propagat până la tavan în 33 de secunde, pe suprafața întregului tavan cu o viteză de 3.5 m pe secundă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...