Acuzațiile DNA după tragedia din Colectiv: abuz în serviciu pentru Primăria sectorului 4 și ISU București-Ilfov

Data publicării:
colectiv 1 club agerpres-1


Actualizare 14:45. Un angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov a intrat în sediul DNA.


Actualizare 14:07. Procurorii DNA ridică documente de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

Actualizare 12:55. DNA a comunicat acuzațiile aduse Primăriei sectorului 4 și ISU București-Ilfov: fapte de corupție și abuz în serviciu.

Comunicatul DNA: „Ca urmare a disjungerii, de către PÎCCJ, unei părți din dosarul privind tragedia din Clubul Colectiv și a declinării cu privire la săvârșirea unor infracțiuni aflate în competența DNA, procurorii de la Secția de combatere a corupției au dispus urmărirea penală față de mai multe fapte, presupus a fi săvârșite de persoane cu atribuții de decizie și avizare din Primăria Sectorului 4 București: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (autorat și complicitate), fals intelectual (autorat și complicitate).

Din ordonanța de începere a urmăririi penale in rem au rezultat date și probe care conturează următoarea stare de fapt: 

S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. este unitate de alimentație publică situată în București, sector 4, de tip bar/club, având o suprafață totală de 425 mp din care spațiu de servire 335 mp.

La data de 14.01.2015, sub nr. 3909 a fost eliberat acordul de funcționare, iar la aceeași dată autorizația de funcționare nr. 369. Ambele acte au fost eliberate deși nu exista autorizarea privind securitatea la incendiu care trebuia emisă de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, conform Hotărârii Guvernului României nr. 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g. Respectiva hotărâre prevede obligativitatea unei astfel de autorizări pentru clădiri sau spații amenajate în clădiri având destinația de alimentație publică cu aria desfășurată egală sau mai mare cu 200 mp.

Se constată, deci, că atât acordul de funcționare nr. 3909/14.01.2015, cât și autorizația de funcționare nr. 369/14.01.2015 nu puteau fi emise, întrucât încalcă, în mod flagrant, dispozițiile care reglementează apărarea împotriva incendiilor, neexistând vreun document de autorizare din partea I.G.S.U.

Prin cele descrise mai sus reiese că s-a produs vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale Primăriei sectorului 4 București, cu obținerea unui folos necuvenit pentru reprezentanții S.C. COLECTIV CLUB S.R.L., care au putut desfășura activități de alimentație publică, obținând în primele 6 luni ale anului 2015, un profit de 26.131 lei, conform evidențelor A.N.A.F., fără îndeplinirea condițiilor legale de autorizare.

Întrucât în spațiul respectiv s-au desfășurat mai multe manifestări cultural-artistice la care au participat mai multe persoane, în condiții vădite de insecuritate publică, a fost pusă, permanent, în pericol viața, sănătatea și integritatea corporală a spectatorilor și persoanelor angajate, aflate în incinta clubului. Totodată, au fost afectate și interesele legitime ale Primăriei sectorului 4 București ca instituție publică abilitată de lege să asigure desfășurarea în condiții de siguranță publică și cu respectarea tuturor normelor legale a oricărei manifestări cu participarea publicului.

Pentru stabilirea detaliată a stării de fapt, a aflării adevărului și a răspunderii persoanelor implicate, în cursul zilei de 6 noiembrie 2015, procurorii DNA efectuează ridicări de documente de la mai multe instituții publice situate în București și urmează să audieze mai multe persoane la sediul DNA din București.

În plus, în cursul zilei de 6 noiembrie, și Serviciul pentru infracțiunile de corupție săvârșite de militari din DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu referire la suspiciuni de neîndeplinire sau îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către cadrele militare ale I.S.U. București-Ilfov. Sunt indicii și date potrivit cărora s-a vătămat dreptul la viață și integritatea corporală a peste 180 persoane și s-a realizat un folos necuvenit administratorilor Clubului Colectiv, constând în permiterea funcționării acestuia în afara cadrului legal și obținerea de venituri patrimoniale din activitățile desfășurate în aceste condiții.

Sesizarea din oficiu cu referire la aceasta ultimă faptă a avut în vedere că incendiul produs în data de 30.10.2015, în incinta Clubului Colectiv, a avut drept consecință decesul a 32 persoane și rănirea gravă a peste 140 persoane, precum și datele și informațiile apărute în spațiul public, conform cărora clubul în cauză ar fi fost avizat pe linie P.S.I. și ar fi fost controlat de către cadre militare din raza de competență pe linia respectării normelor legale referitoare la securitatea la incendiu.”


Actualizare 12:50. Procurorii Parchetului General efectuează la această oră la firma care a asigurat spectacolul pirotehnic în clubul Colectiv în seara tragediei.

EXCLUSIV. Firma care a asigurat spectacolul pirotehnic din Colectiv a fost urmărită penal și clientă a Primăriei Capitalei


Actualizare 12:30. O angajată a Primăriei sectorului 4 este audiată la această oră la sediul DNA. Procurorii cred că au existat nereguli la eliberarea avizelor de funcționare a clubului Colectiv.



Actualizare 10:30. Direcția Națională Anticorupție ridică pentru a treia oară documente de la Primăria sectorului 4. De această dată au mers procurorii DNA să ridice acte, după ce zilele trecute procurorii Parchetului General și polițiști au descins.


Paul Gancea trebuie să dea explicații despre modul în care a obținut avizele de funcționare ale clubului Colectiv. El ar fi depus actele de obținere a avizelor.

DNA verifică felul în care a fost autorizat clubul Colectiv, după ce a preluat o parte din dosarul de la Parchetul General privind incendiul din club.

Transferul dosarului de la Procurorii General la DNA este un semn că suspiciunile se îndreaptă şi către fostul primar de sector, Cristian Popescu Piedone.

Primarul sectorului 4 şi-a dat demisia miercuri, la patru zile de la tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia 32 de oameni au murit, iar alţi 140 au fost răniţi.

Pe 31 octombrie, a doua zi dupa incendiu, edilul a transmis presei documentele clubului Colectiv, ca sa arate ca totul era în regula. Actele au ridicat însă mari semne de întrebare: ordinea eliberarii avizelor n-a fost respectată, iar unul dintre documente a fost eliberat după expirarea termenului legal.

Cristian Popescu Piedone, primarul demisionar al sectorului 4: „Când v-am pus la dispoziție documentele nu am vrut să fug de responsabilități, am vrut nu să demonstrez că neimplicarea instituției pe care am reprezentat-o are vreo vină sau nu... Am vrut să transmit multe alte mesaje și am găsit, nu m-a consiliat nimeni, pe un fond emoțional încărcat asta am putut și îmi cer scuze în fața voastră, mass-media.”

Contactat de Digi24, Cristian Popescu Piedone a refuzat să comenteze preluarea dosarului de către DNA, dar a precizat că va spune ce are de spus în faţa procurorilor.

Citiți și

Motivarea instanței în cazul arestării patronilor clubului Colectiv

Dosarul Colectiv | Costin Mincu spune că două persoane în civil și cu legitimații au completat „dosarul PSI” anul trecut

Mari semne de întrebare legat de actele eliberate de Primăria sectorului 4 pentru Colectiv

Surse: Detalii sumbre din ancheta penală în cazul incendiului de la clubul Colectiv

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce au pățit doi turiști americani după ce au închiriat o mașină în România. Țeapă de 3500 de dolari
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Charlie Hunnam, de nerecunoscut în rolul criminalului în serie Ed Gein. Primele imagini de la filmările...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...