Foto: Facebook/ Monica Macovei
Astfel, Monica Macovei a precizat că raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România va fi publicat astăzi, iar în cadrul lui au fost evaluate și progresele din activitatea procurorilor. Președinta M10 arată că Tiberiu Nițu și-a compromis integritatea și buna reputație după ce a beneficiat ilegal de coloană oficială.
„Tiberiu Nițu nu și-a dat încă demisia din funcția de Procuror general. Potrivit informațiilor apărute în presă, Tiberiu Nițu a beneficiat ilegal de coloană oficială în aproximativ 700 de deplasări. Legea nu-i permite așa ceva, iar buna reputație și integritatea pe care trebuie să le aibă procurorul general au fost definitiv distruse de aceste ilegalități. Ministrul Justiției are 700 de motive să înceapă procedura de revocare a procurorului general și să trimită propunerea la președintele Iohannis, care are tot 700 motive să îl revoce rapid pe Tiberiu Nițu”, se arată într-un comunicat al europarlamentarei remis redacției.
De asemenea, Monica Macovei a precizat că procurorii care au contribuit la un MCV pozitiv ar trebui să fie reprezentați de un procuror general integru.
„Astăzi, în ziua publicării MCV, mai există un motiv: toți procurorii care au reușit ani de zile să contribuie la un raport MCV pozitiv, prin activitatea lor apreciată de Comisia Europeană, merită să fie reprezentați la vârf de un Procuror general integru, nu de un procuror care bate palma cu politicienii pentru a încălca legea”, se arată în comunicatul citat.
Direcția Națională Anticorupție (DNA) a arătat luni, într-un comunicat că nu doar fostul ministru de Interne Gabriel Oprea ar fi beneficiat de coloană oficială în mod ilegal, ci și procurorul general al României.
Procurorii anticorupție au arătat că la solicitarea lui Gabriel Oprea, Tiberiu Nițu a beneficiat de mai multe ori de coloană oficială, ceea ce i-a adus un „folos necuvenit” celui din urmă.
„Temeiurile legale invocate în fundamentarea protocolului au fost Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006, deși niciunul din cele două acte normative nu include procurorul general printre persoanele îndreptățite a beneficia de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție beneficiază, la rândul său, de protecție asigurată de Serviciul de Protecție și Pază, deplasările fiind realizate cu un autovehicul al acestei instituții care are un regim de circulație prioritară. Protocolul a reprezentat temeiul în baza căruia, începând cu luna aprilie 2014, procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție i s-a asigurat, cu caracter permanent, însoțirea deplasărilor efectuate pe raza municipiului București. În condițiile în care procurorul general nu era îndreptățit să beneficieze de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vătămare a intereselor legitime și un prejudiciu material Direcției generale de poliție a municipiului București, precum și un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată în comunicatul DNA.
După cererea DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, Tiberiu Nițu a spus că își va declina competențele în acest caz și că prim adjunctul său se va ocupa de solicitarea DNA. Ulterior, și prim-adjunctul și-a declinat competența.