Procurorii anticorupție au informații ce arată că urările de sărbători erau paravan pentru mita acordată președintelui Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu.
Aceștia spun că urările, în fapt publicitate cumpărată de firma Ramb Sistem la o televiziune locală controlată tot de Aristotel Căncescu, reprezenta contravaloarea ajutorului dat de Aristotel Căncescu acelei societăți pentru a câștiga contracte pentru reabilitarea unei baze sportive și a unui teren de sport a unui liceu.
Potrivit procurorilor, DNA, planurile lui Aristotel Căncescu erau cunoscute de Daniel Zamfir, deputat PNL. Numele acestuia apare în interceptări, potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă a şefului CJ Braşov.
Procurorii au mai stabilit că Aristotel Căncescu se pregătea să acorde preferenţial contractul pentru reabilitarea Spitalului Judeţean Braşov.
Licitaţia de 19 milioane de euro, pentru reabilitarea Spitalului Judeţean Braşov, a fost câştigată de o firmă, dar a fost atribuită alteia, după ce preşedintele CJ Braşov ar fi dispus comisiei de licitaţie să anuleze rezultatul. Este doar una dintre neregulile pentru care procurorii anticorupţie îl acuză pe Aristotel Căncescu. Anchetatorii mai spun şi că un contract de reabilitare a drumurilor, negociat la 9 milioane de lei, a costat în final 100 de milioane.
Președintele CJ Brașov Aristotel Căncescu a fost reținut luni seara de către procurorii DNA după mai bine de șase ore de audieri, fiind suspecat de acte de corupție în ceea ce privește atribuirea unor contracte pentru lucrări publice. Și managerul public al județului Radu Ispas, a fost reținut luni seara, urmând ca, marți, Înalta Curte de Casație și Justiție să se pronunțe în acest caz.
''Procurori DNA Brașov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție. Sunt efectuate percheziții domiciliare în 15 locații situate în municipiul Brașov și localități învecinate, din care două la instituții publice de interes local, trei la sediile unor societăți comerciale și zece la locuințele unor persoane fizice", se arată într-un comunicat al instituției. Dosarul investigat de procurori are legătură cu achiziții publice, iar prejudiciul în acest caz s-ar ridica la peste 10 milioane euro.
"E vorba de un raport al Curţii de Conturi făcut acum doi ani. Eu pot să vă spun că dacă în doi ani nu s-a făcut nimic nu pot să nu leg de campania electrorală treaba asta" , a declarat Aristotel Căncescu - preşedintele Consiliului Judeţean Braşov. Verificate au fost şi birourile vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean dar şi locuinţa unuia dintre aceştia. Oamenii legii au căutat orice informaţie legată de proiectele de reabilitare a unor drumuri judeţene şi terenuri de sport.
"E vorba de două contracte încheiate de Consiliul Judeţean. Este vorba de o reabilitare de drum 131 C şi un contract ce priveşte amenajarea unor terenuri de sport. Ambele contracte sunt din perioada 2006-2007, mai este vorba de un contract din 2008, deci cu mult îaninte ca eu să fiu ales vicepreşedinte", a precizat Mihai Pascu - vicepreşedinte Consiliul Judeţean Braşov.
Unele dintre aceste lucrări au fost realizate de către firma deţinută de deputatul PC Ion Diniţă. Şi firmele deputatului Ioan Diniţă au fost percheziţionate. Procurorii spun că mai multe contracte vizate de această anchetă au fost atribuite cu dedicaţie firmelor controlate de liderul conservatorilor din Braşov. Este vorba de contracte pentru întreţinere, reparaţii, sau construire drumuri dar şi pentru reabilitarea unor clădiri monument. Toate acestea au fost parafate în perioada 2009-2012.
Procurorii au în vizor şi o altă firmă din Braşov care a făcut lucrări de reabilitare a zidului cetăţii medievale şi la terenurile de sport de la baza Olimpia. La sediul DNA BRaşov au fost aduse ieri şi alte persoane, managerul judeţului Braşov, Radu Ispas, şeful serviciului achiziţii şi urbanism, Emil Cirică, dar şi alţi funcţionari publici şi reprezentanţii ai firmelor cărora Consiliul Judeţean Braşov le-a atribuit lucrări. În total, anchetatorii au făcut 15 percheziţii. Prejudiciul în acest dosar a fost estimat la 10 milioane de euro.