Marian Oprişan a dat o declaraţie de martor, în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în care a prezentat cum s-a desfăşurat referendumul din 2012 şi a precizat că nu s-a practicat turismul electoral în judeţul Vrancea.
"Organizaţia judeţeană PSD Vrancea a tratat campania electorală pentru Referendum ca pe orice campanie. Noi nu ne-am gândit la un prag anume de votanţi, ne-am gândit doar să ne facem datoria. În democraţiile consolidate, precum cea a SUA, cetăţenii sunt aduşi la vot în mod organizat, cu autocarul şi există chiar liste de prezenţe. La Referendum, nu s-a practicat turismul electoral în judeţul Vrancea, noţiune prin care înţeleg deplasarea organizată a aceluiaşi electoral la mai multe secţii de votare", a spus Oprişan, citat de Mediafax.
Întrebat în legătură cu aplicaţia informatică de centralizare a numărului de voturi, Oprişan a arătat că un sistem identic a fost folosit şi de PDL, în colaborare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, la alegerile din 2009.
"În legătură cu acea aplicaţie, arăt că ea a fost rezultatul deciziei luate la nivelul conducerii PSD, scopul fiind acela de a se cunoaşte numărul celor care vin la vot. Acelaşi sistem a fost folosit de PDL, în colaborare cu STS, la alegerile prezidenţiale din 2009. Organizaţia judeţeană PSD Vrancea şi-a dotat toţi reprezentanţii din secţii cu telefoane mobile. Respectivele telefoane nu au fost achiziţionate cu ocazia referendumului, ci anterior. Au fost folosite inclusiv la alegerile locale şi prezidenţiale anterioare şi ulterioare acestui referendum. Aplicaţia informatică a fost folosită de secretariatul general al PSD Vrancea, iar instruirea oamenilor şi folosirea acestei aplicaţii a fost coordonată de Dragoş Bîrlădeanu, bineînţeles cu ştiinţa mea. Cu prilejul tuturor scrutinelor electorale, noi ne instruim colaboratorii. Această aplicaţie informatică şi toate celelalte acţiuni nu au militat nicio secundă în sensul fraudării scrutinului sau al încălcării legii", a mai arătat Oprişan.
Marian Oprişan a precizat, în faţa instanţei, că a primit şi el sms-uri de la structura centrală, în ziua referendumului, în care i se recomanda să fie vigilent, explicând că respectivele mesaje reprezentau "chestiuni uzuale în interesul de a securiza votul".
În finalul declaraţiei, Oprişan a arătat că, din punctul său de vedere, Dragnea nu a încălcat nicio dispoziţie legală, că nu i-a cerut vreodată să comită ilegalităţi şi că nu a făcut nici măcar o sugestie referitoare la aceste aspecte.