Managerul de la Bagdasar-Arseni, Bogdan Păltineanu, a fost reținut de DNA, după mai bine de patru ore de audieri. Medicul ar fi primit comisioane din două contracte.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Procurorii spun că între 12 mai și 21 august 2015, în perioada în care era manager al institutului Ana Aslan, medicul ar fi primit mită 73.450 euro și 18.600 lei. Banii ar fi fost dați în schimbul derulării în bune condiții a două contracte de la reprezentanții a două firme. Este vorba despre emiterea de comenzi și plata facturilor către aceste companii, exemplifică procurorii.
Procurorii anticorupţie au descins astăzi în patru mari spitale din Bucureşti. Verifică achiziţiile făcute în ultimii opt ani la Bagdasar Arseni, Obregia si Fundeni, dar si la Institutul Oncologic. Au suspiciuni că există şi contracte ilegale, iar prejudiciul estimat depăşeşte două milioane şi jumătate de euro.
Comunicatul DNA:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09.06.2016, a inculpatului
PĂLTINEANU BOGDAN, la data faptei manager la Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”, în prezent manager al Spitalul Clinic de Urgență "Bagdasar-Arseni", cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 12 mai -21 august 2015, inculpatul Păltineanu Bogdan, în calitate de manager al Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce îi reveneau în ceea ce privește încheierea contractelor de achiziții, derularea contractelor, angajarea unității în operațiunile patrimoniale, a primit de la reprezentantul a două societăți comerciale, în cinci tranșe, sumele de 73.450 euro și 18.600 lei.
Banii, primiți de inculpat atât într-un imobil ce-i aparținea cât și în autoturismul personal, reprezentau comisionul stabilit pentru derularea în bune condiții a contractelor respective (emitere comenzi, plată facturi).
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 10 iunie 2016, inculpatul Păltineanu Bogdan urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Citiți și: