Incendiul de la Colectiv. O tragedie, trei anchete
O altă echipă de procurori, tot din DNA, dar militari, verifică autorizaţiile eliberate de pompieri.
Iar la Parchetul General, acolo unde procurorii caută vinovaţii pentru moartea celor 32 de persoane şi rănirea a altor aproape 160, au fost aduşi cu mandat patronii firmei de artificii şi pirotehniştii care vineri noaptea au fost în club. Deja s-au făcut trei rețineri – patronii, acuzați că au distrus probe, și unul dintre angajaţi, acuzat de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.
Fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a cărui semnătură apare pe avizele clubului Colectiv, a fost ridicat cu mandat şi adus la DNA pentru audieri. În jurul lui şi a altor funcţionari din primăria pe care a condus-o până miercuri, procurorii construiesc un dosar de corupţie, după ce acţionarii clubului Colectiv au povestit modul în care au obţinut autorizaţia de funcţionare.
Procurorii au găsit o explicaţie. Din lăcomie, acţionarii clubului au condiţionat concertul trupei Goodbye to Gravity de o audienţă de minim 400 de persoane, deşi ştiau că au autorizaţie pentru 80 de persoane, iar din inconştienţă, funcţionarii primăriei le-au dat autorizaţia fără să verifice amănunţit clubul. Înainte de a fi duşi înapoi în arest, cei trei patroni ai clubului Colectiv au trecut şi prin faţa procurorilor militari de la DNA, care au deschis un alt dosar, în care verifică dacă pompierii şi-au făcut treaba la clubul Colectiv.
Declaraţia lui Costin Mincu, acţionar la Colectiv: „La discuţia cu cele două persoane am participat eu şi Gancea Cătălin. Cele două persoane, dintre care pe femeie o cheamă Antonia sau Tonia ne-au întrebat dacă avem dosar PSI, le-am spus că nu şi atunci sau cu un alt prilej ne-au prezentat nişte formulare pe care le-am semnat, dar care au fost completate integral de dânşii, inclusiv nişte cărticele, unele în referire la personalul angajat, toate cu privire la PSI. (...) Cele două persoane ne-au asigurat că sunt autorizate să facă aceste lucruri. Cu ocazia controlului, persoanele respective au văzut spaţiul şi au întrebat despre numărul de extinctoare”.
Declaraţia lui este acum denunţ în dosarul deschis de procurorii militari. La audieri au fost chemaţi şi mai mulţi specialişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti.
Ancheta avansează şi în dosarul aflat la Parchetul General, cel deschis iniţial pentru moartea celor 32 de persoane şi rănirea altor aproape 160. Administratorii firmei care au organizat focul de artificii la clubul Colectiv sunt bănuiţi că au distrus probe ce i-ar putea face complici la tragedie. Şi ei au fost aduşi cu mandat pentru a explica ce au căutat vineri noapte, imediat după incendiu, la sediul firmei. Vecinii i-au văzut.
Discuție vecin – reporter: „Auzeam prin perete, nu sunt bune izolaţiile! Un zgomot infernal, toată noaptea! După aia au plecat cu o dubiţă. Ei sunt cu probleme!”
Cei doi soți au fost reținuți. Sunt acuzaţi de favorizarea infractorului şi distrugere de probe. Cei doi administratori nu sunt pentru prima dată audiaţi în acest dosar. Au negat de fiecare dată orice legătură cu clubul Colectiv. Sunt contrazişi însă de angajaţi.
Declaraţia lui Florin Beşcu, angajat al firmei:
„(...)Proprietara SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Niţă Dana, ne-a spus că a doua zi urmează să aibă loc un eveniment la clubul Colectiv şi că am fost solicitaţi pentru a instala jeturi CO2 şi artificii de mici dimensiuni pentru interior. Niţă Dana ne-a lăsat opţiunea de a decide cine se va ocupa de eveniment, iar eu şi Moise Marian am stabilit să mergem. Artificiile au fost acţionate prin intermediul unui pupitru de către Marian, care în timpul concertului a stat în partea stângă a scenei”.
Florin Beşcu este şofer la firmă şi a scăpat nevătămat vineri noapte. A avut noroc pentru că nici clubul şi nici muzica celor de la Goodbye to Gravity nu i-au plăcut. A ieşit după primul foc de artificii din club şi a intrat după ce incendiul s-a potolit şi şi-a tras unul din colegi afară. Al doilea pirotehnist a reuşit să iasă singur. Şoferul a scăpat şi de acuzaţii, el nefiind implicat în niciun fel. În schimb, colegii săi, pirotehnişti, sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală.
Unul dintre artificieri a ieșit de la audieri cu ochii în lacrimi.
După aproape o săptămână s-a încheiat cercetarea la fața locului în dosarul instrumentat de procurorii de la Parchetul General și de polițiștii din cadrul serviciului Omoruri. A început deja predarea bunurilor recuperate din club, asta în condițiile în care până acum anchetatorii au audiat aproape 150 de martori și părți vătămate. Unii au venit la Parchet, în timp ce alții au dat declarație chiar pe patul de spital.
Şi cercetarea la faţa locului s-a încheiat. Anchetatorii aşteaptă acum expertizele specialiştilor de la INSEMEX, experţi în medii explozive.
- Etichete:
- dna
- incendiu
- parchet
- anchete
- retineri
- cristian popescu piedone
- colectiv
- tragedie colectiv
- firma pirotehnie
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News