Suspecţii furtului de tablouri au plecat din România cu speranţa de a face bani uşor. Au început cu furturi din locuinţe comise în Belgia, Luxemburg şi Olanda, însă şi-au dorit mai mult. Aşa că au decis să se specializeze pe furturi de obiecte de artă. În luna august a anului 2012, s-au stabilit în oraşul Rotterdam, într-o zonă unde aveau acces facil la instituţii de artă recunoscute.
Radu Dogaru a închiriat un apartament in apropiere de Muzeul Kunsthal. În aceeaşi locuinţă stătea şi Adrian Procop, care le-a declarat anchetatorilor că venise pentru a se antrena la o şcoală de sport timp de trei luni de zile.
La doar câţiva kilometri distanţă locuiau şi ceilalţi doi inculpaţi. Alexandru Bitu si Eugen Darie şi-au închiriat câte un apartament în același cartier.
„Radu Dogaru mi-a spus că în Belgia sunt la mare căutare obiectele de artă vechi (...) Mi-a spus că am putea să sustragem din anumite locuri astfel de obiecte," a declarat Eugen Darie, conform rechizitoriului procurorilor.
Radu Dogaru, Adrian Procop şi Eugen Darie au început să caute locuri publice în care se găsesc astfel de bunuri de valoare pentru a le comercializa pe piaţa neagră.
„Acesta (n.r. - Radu Dogaru) mi-a spus că am putea să sustragem din anumite locuri astfel de obiecte. Eu am dat căutare pe GPS-ul din maşină muzee...”, mai povestește Eugen Darie.
Cei doi au mers iniţial la Muzeul de Istorie a Naturii din Rotterdam. Au constatat însă că sunt prezentate doar exponate naturale. Plecând de aici le-a atras atenţia muzeul Kunsthal. Au intrat să-l viziteze pentru a afla mai multe informaţii.
„Au ajuns în dreptul fiecărei uşi de intrare în muzeu şi au studiat fiecare sistem de închidere, poziţionarea camerelor de luat vederi, a eventualelor sisteme de supraveghere şi alarmă existente", se arată în rechizitoriu.
Întregul jaf a fost pregătit apoi minuţios. Au cumpărat un autoturism pe care să-l folosească la transportul bunurilor furate. Apoi, au achiziţionat genţile de rafie de la comercianţii chinezi, cu care au transportat tablourile din sala de expoziţie până la maşină.
Au stabilit chiar şi ce numere telefonice vor folosi în noaptea furtului, pentru a putea ţine legătura unii cu ceilalţi.
Şi în privinţa hainelor s-au pus de acord. Au decis să poarte bluze cu glugă, de culoare închisă, pe care apoi să le distrugă. Pentru a se asigura că vor putea transporta tablourile în România, cei trei au cumpărat mai multe perne, pe care după jaf le-au secţionat şi în interiorul lor au ascuns operele de artă, după care le-au cusut la loc.
În noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, Radu Dogaru şi Adrian Procop au deschis o uşă de urgenţă cu un patent, au mers în sala unde erau expuse tablourile şi au smuls şapte dintre ele. Furtul a durat doar 2 minute şi 48 de secunde.
Citiți și:
Cazul tablourilor furate din Olanda și incinerate în România, pe prima pagină a „New York Times”
Dosarul furtului de tablouri. Suspecții au ajuns la muzeu din întâmplare
GALERIE FOTO. Imagini cu românii suspectați de furtul tablourilor valoroase, surprinse în muzeul din Rotterdam