Tot sub control judiciar vor fi cercetate și alte patru persoane implicate în acest dosar, printre care se află și membri ai familiei lui Obloja.
Procurorii DIICOT au efectuat, miercuri, șapte percheziții în București și în localitățile limitrofe, la sediul UTI Grup din aeroportul Otopeni și la domiciliile unor suspecți, printre care și la locuința lui Ion Obloja, în cadrul unui dosar de spălare de bani și evaziune fiscală. Cu ocazia perchezițiilor domiciliare au fost găsite diferite sume de bani — 44.000 euro, 10.120 dolari, 5.480 lire sterline și 2.000 franci elvețieni — care au fost ridicate de anchetatori.
După percheziții, Ion Obloja și alte persoane au fost ridicate și duse la audieri, însă procurorii au decis ca el să fie cercetat în stare de libertate.
Din primele date ale anchetei rezultă că, în perioada 2009 — 2011, Ion Obloja, fost vicepreședinte al UTI, a inițiat un grup infracțional la care au aderat ulterior și alte persoane, prin care s-a urmărit eludarea plății obligațiilor fiscale datorate bugetului statului și obținerea unor venituri ilegale.
Ion Obloja a constituit grupul infracțional împreună cu tatăl său, fratele său, Dorel Obloja, și soția sa, Sorina Luminița Obloja, care dețineau la aceea dată și calitatea de asociați/administratori în mai multe societăți comerciale, ce aveau ca obiect de activitate prestări servicii.
Procurorii spun că Obloja a cooptat și alte persoane, care dețineau calitatea de administrator în cadrul unor societăți comerciale, deoarece aceste entități juridice urmau a fi utilizate fie pentru emiterea unor facturi fiscale ce atestau relații comerciale fictive, care să justifice majorarea artificială a cheltuielilor și implicit deducerea de TVA, fie pentru a retrage sume importante de bani provenite din lichidarea unor societăți aflate în insolvență ori a bunurilor acestora.