Încrezător în şansele sale, înainte de a intra în Tribunalul Ilfov, Adrian Năstase a zăbovit puţin în uşa dubei. Cât să poată zâmbi ziariştilor şi să le dea întâlnire pe seară. Când a intrat în sala de judecată, copiii săi, Mihnea şi Andrei, şi pesedistul Codrin Ştefănescu, venit ca spectator la proces, s-au ridicat în picioare. Cu puţin timp înainte Andrei Năstase se declarase optimist, iar avocatul familiei, Ion Cazacu, aproape că a dat verdictul.
„Suntem realiști și calmi, va fi un duel judiciar, că așa e frumos și corect să fie. Sper că azi acest calvar pentru domnul Năstase să ia sfârșit”, a spus Ion Cazacu.
Procesul a început cu o întârziere de 25 de minute faţă de ora anunţată la avizier. Procurorul DNA cere anularea deciziei de eliberare condiţionată a judecătoriei sectorului 4 pentru că Adrian Năstase nu a învățat nimic din experiența din spatele gratiilor, nu a înțeles ideea de justiție, nu a conștientizat încă fapta pe care a comis-o şi se crede în continuare o victimă politică. Ca argumente a adus mai multe înscrisuri, copii după postări ale lui Adrian Năstase pe blogul personal. Mai mult, procurorul a cerut o evaluare psihologică a lui Adrian Năstase, însă cererea este respinsă.
Din boxa acuzaţilor, fostul premier i-a răspuns ironic: „În legătură cu blogul, îmi aduc aminte de discuţia de anul trecut, legată de libertatea de exprimare, dacă DNA doreşte să nu scriu pe blog anumite lucruri, atunci putem face o reglementare specială, altfel am dreptul la liberă exprimare”.
Cei trei avocaţi ai fostului premier şi-au expus pe rând motivele pentru care Adrian Năstase ar trebui eliberat.
Pledoariile avocaţilor se încheie, Adrian Năstase susţine ultimul cuvânt.
„Am citit cu atenţie motivele şi am observat că între penitenciar, o instituţie care m-a urmărit un an şi ceva, în două reprize, care a ajuns la o anumită concluzie, şi procurorii DNA, care îmi citesc blogul, există o dispută. Ar trebui organizată o masă rotundă la care DNA să înveţe comisia din penitenciar să facă evaluări”, a spus, fostul premier.
„Nu am cerut graţiere, nici preşedintelui interimar, nici preşedintelui de serviciu. Dacă eu noaptea mă gandesc că sunt nevinovat e o altă discuţie. Eu am respectat legile cetăţii, cum ar spune Socrate”, a mai spus Adrian Năstase.
Ședința de judecată nu a durat mult. S-a încheiat după o oră, iar Adrian Năstase este condus de gardieni la dubă.
Şi la ieşirea din tribunal, Andrei Năstase s-a oprit în faţa jurnaliştilor pentru declaraţii. Apoi a ajuns în penitenciar, unde a aşteaptat sentinţa.
Puţin după ora 17, magistraţii Tribunalului Ilfov anunţă că au respins contestaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi că Adrian Năstase va fi eliberat condiţionat.
„S-a aplicat în mod corect legea. Nu e vorba de a câştiga ceva. Era un drept al lui Adrian Năstase”, a declarat avocatul Ion Cazacu.
Sentinţa ajunge la penitenciarul Jilava. Aproape odată cu ea, la poarta penitenciarului, ajung şi copii lui Adrian Năstase.
„Nu vom merge în Zambaccian, ci la Cornu. Acolo ne așteaptă și mama și, probabil, vom rămâne cateva zile acolo, sa ne bucurăm de aer. Am văzut întrebările cu aerul, să ne bucuram de un aer diferit”, a spus Andrei Năstase.
Adrian Năstase a ieşit de la Penitenciarul Jilava puțin după ora 19.00.
„Vreau să stau cu familia mea. În perioada viitoare nu voi da interviuri. Nu încercați să mă contactați, pentru că vă trebui să vă refuz. Am o carte pe care să o termin cândva - se numeşte Traversarea deşertului - şi dacă o sa am suficientă liniște voi scrie cartea aceasta, care va însemna, până la urmă, şi experienţa penitenciarului”, a declarat Adrian Năstase.
Apoi, Adrian Năstase, însoțit de fiul său, Andrei, a plecat spre Cornu.
Puţin după ora 21.00, fostul premier, secondat de cei doi băieţi ai săi, Andrei şi Mihnea, au ajuns acasă, unde îi aştepta Dana Năstase.