Decizie în instanță: Rată în franci elvețieni, plătită la valoarea de 2,1 lei
Data publicării:
Foto: Mediafax
„Avem o soluție care spune că modifică în parte o clauză contractuală care se referă la restituirea creditului în franci și asta obligă pe pârât să primească acei franci la un curs de la data de 28.03.2007. Acest lucru nu era regăsit în contractul inițial”, a explicat la Digi24 avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă mai mulți clienți nemulțumiți ai băncilor în procese intentate instituțiilor de creditare.
„Presupun că decizia a venit și pe fondul exploziei cursului francului elvețian,” a adăugat el.
În acest caz, cererea de chemare în judecată a fost dată în 30.05.2014, iar instanța a luat o decizie după câteva luni. Adrian Cuculis spune însă că durata relativ scurtă a procesului pe fond este dată de faptul că dosarul s-a judecat la o instanță din provincie. În cazul unui proces în Capitală, timpul până la o pronunțare s-ar putea dubla.
Avocatul explică și de ce acest caz ar trebui să aibă importanță, în opinia sa: „Știm foarte bine – și ăsta e unul dintre principalele motive pentru care românii au acționat în judecată băncile – modelul și schema de restituire a împrumutului, cât și modul de calcul al dobânzilor, nu au fost stabilite, expuse tranșant la momentul semnării contractelor. Or, în condițiile în care francul a crescut cu 250% față de 2007, este un motiv suficient de bun să vii și să spui că acea clauză e abuzivă din punctul acesta de vedere și să obligi banca să îți primească banii la un curs normal”.
2,1 lei valora un franc elvețian în 2007, când buzoianul a luat creditul. Instanța a decis că acesta are dreptul să-și plătească ratele la cursul de schimb din momentul contractării împrumutului.