Anchetatorii români au găsit o soluţie simplă pntru a avea acces, din nou, la informaţiile stocate de operatorii de telefonie şi internet: schimbă Codul de procedură penală şi scot din el referirea la o lege declarată neconstituţională, care le îngrădea accesul la acele date.
„Ministerul Justiţiei a şi făcut un demers (...) trimiţând spre Parlament o propunere de modificare a Codului de procedură penală. (...) Se referă la accesul la datele de trafic şi de identificare aflate în posesia furnizorilor de către organele de urmărire penală, sub mandatul judecătoresc, aşa cum era şi până acum”, a explicat procurorul Ioana Albani, șeful Serviciului Cybercrime al DIICOT.
„Există pericolul să nu depăşim momentul identificării autorului, motiv pentru care cauza va rămâne înregistrată cu autor necunoscut”, explică procurorul Ioana Albani.
Și Tiberiu Niţu, procurorul general al României, și-a spus opinia. Procurorul general al României spune că investigatorii au mare nevoie de informaţii din reţelele de comunicaţii ca să poată preveni fărădelegile, inclusiv atentatele teroriste.
„Ați menționat ce se întâmplă la Paris (atacul terorist de la Charlie Hebdo – n.r.). E groaznic ceea ce se întâmplă. Important e să putem preveni. Se impune a fi adoptate legi, a fi eficiente, care să poată constitui instrumente foarte bune pentru a putea preveni actele de terorism”, a declarat Tiberiu Nițu.