Sentința lui Adrian Năstase în dosarul „Zambaccian” se dă pe 6 ianuarie
Foto: Mediafax
Actualizare 18.10 Sentința va fi dată la 6 ianuarie.
Actualizare 17.24 Avocatul Ion Cazacu a explicat la Digi24 că Înalta Curte se pronunță asupra recursului. Când e vorba de contopirea pedepselor, decizia trebuie să o dea Tribunalul București, care se poate autosesiza, dacă va fi cazul. În plus, a arătat avocatul, procesul a fost marcat de o multitudine de vicii, ceea ce oferă motive de optimism din partea acuzaților. El s-a declarat convins că argumentele apărării au fost mult mai puternice decât cele ale acuzării.
De altfel, avocatul a explicat că dacă se menține pedeapsa din primă instanță, de trei ani cu suspendare, Adrian Năstase nu se întoarce în închisoare.
Actualizare 16.54. Procesul s-a încheiat după o pledoarie de 15 minute a lui Adrian Năstase. Judecătorii s-au retras pentru a delibera. Decizia a rămas în pronunțare.
Actualizare 16.26. Codrin Ștefănescu a fost dat afară din instanță. El participa la ultimul termen al procesului lui Adrian Năstase. Codrin Ștefănescu făcea remarci la ceea ce spunea procurorul.
ACTUALIZARE 16.00 DNA îi acuză pe Adrian şi Dana Năstase de fapte de corupţie şi a cerut pentru cei doi închisoare cu executare. Avocații apărării au arătat că probele DNA sunt insuficiente, iar interceptările de la dosar au fost nelegale.
ACTUALIZARE 10.35. Direcția Națională Anticorupție cere închisoare cu executare pentru fostul premier Adrian Năstase. Procurorul de ședință a arătat în fața celor cinci judecători că Adrian Năstase a fost achitat pentru luare de mită în mod greșit de către instanța de fond. Procurorul a mai subliniat că judecătorii de la Curtea Supremă să aibă în vedere că fostul premier a primit o pedeapsă cu închisoare cu executare într-un alt dosar.
ACTUALIZARE 08.52. Fostul premier Adrian Năstase a făcut declarații înainte de a intra în sala de judecată: „Îmi doresc să fie un moment de final după nouă ani de hărțuire. Vă invit să veniți să ascultați pledoariile avocaților. Până acum ați prins, probabil, doar lucrurile aruncate așa pe piață de procurori. Acum aveți posibilitatea să înțelegeți efectiv ce s-a întâmplat în acest dosar”.
Întrebată ce a însemnat acest proces, soția fostului premier a răspuns: „Opt ani de muncă și de citit mai mult de 12.000 de pagini”.
_____________________________
Adrian şi Dana Năstase au o ultimă şansă îi convingă pe judecători că sunt nevinovaţi.
„De ani de zile, din păcate, sunt sub această presiune. Pierd ore întregi, zile de viaţă, nervi, neuroni care nu se refac pentru o operaţiune de război de gherilă cu DNA-ul şi operaţiunile astea judiciare”, s-a plâns fostul premier.
Există posibilitatea ca judecătorii să amâne pronunţarea deciziei definitive, fie în timpul şedinţei de judecată, fie la finalul ei. Dacă instanţa va lua o hotărâre, există patru variante. Prima este achitarea, la care speră şi familia Năstase. Asta ar însemna ca instanţa supremă să admită recursurile soţilor Năstase, condamnaţi în primă instanţă la câte trei ani de închisoare cu suspendare, iar aceste pedepse să fie anulate.
A doua variantă, de asemenea favorabila lui Adrian Nastase, este refacerea dosarului. Asta înseamnă că procesul se reia de la zero, tot la Curtea Supremă. Există posibilitatea ca prima decizie dată în acest caz să fie menţinută. Dana Nastase ar rămâne cu pedeapsa de trei ani cu suspendare, însă o asemenea condamnare ar însemna pentru fostul premier, acum eliberat condiţionat, reîntoarcerea în penitenciar. Asta pentru că pedeapsa cu suspendare va deveni, de drept, cu executare.
În ultimul rând, exista posibilitatea ca instanţa sa dicteze alte pedepse, dar cu executare, pentru fostul premier. Daca va fi condamnat la mai mult de doi ani în spatele gratiilor, atunci Adrian Nastase revine la închisoare.
Ce acuzaţii li se aduc soţilor Năstase
Dosarul a fost trimis în judecată în 2006, însă doi ani mai târziu cazul a fost trimis la DNA, pentru refacerea anchetei. Abia dupa alţi doi ani a revenit pe masa instanţei supreme. Soţii Năstase au fost acuzaţi că au primit obiecte de artă, dar şi materiale de construcţii de la Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, pentru a o menţine în funcţie.
Varianta achitarii
- ÎCCJ admite recursul lui Adrian Nastase
- Instanţa anulează condamnarea şi respinge acuzaţiile de luare de mită şi şantaj
- Decizia este definitivă
Varianta refacerii dosarului
- ÎCCJ admite recursul lui Adrian Nastase
- Instanţa anulează condamnarea şi decide rejudecarea dosarului
- Decizia este definitivă
Varianta menţinerii primei decizii
- ÎCCJ respinge recursul lui Adrian Nastase şi pe cel al DNA
- Judecătorii menţin pedepsele decise în prima instanţă - trei ani de închisoare cu suspendare
- Fostul premier este eliberat condiţionat, aşa că suspendarea pedepsei va fi revocată
- Adrian Nastase se întoarce la penitenciar
- Decizia este definitivă
Varianta admiterii contestaţiei DNA
- ÎCCJ admite recursul DNA
- Judecătorii decid pedepse mai mari sau cu executare pentru soţii Năstase
- Adrian Nastase se întoarce la penitenciar
- Decizia este definitivă
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News