În mijlocul controverselor legate de banii şi cadourile vărsate către şcoli şi pedagogi, există părinţi care au găsit soluţii legale pentru lipsa de dotări din unităţile de învăţământ: înfiinţează asociaţii pentru care donează 2% din impozitul pe venit. În acest fel este rezolvată legal problema banilor ceruţi pentru aşa-numitul fond al clasei. Şcolile de stat pot fi dotate astfel cu table interactive, videoproiectoare şi alte echipamente întâlnite de obicei doar în unităţile de învăţământ particulare. Sunt idei ce reprezintă o alternativă civilizată şi legală a micilor ciupeli reclamate de părinţii elevilor din unele şcoli româneşti, în condiţiile în care, potrivit Constituţiei, învăţământul în România este gratuit.
Francesca Rainof conduce una dintre primele asociaţii de părinţi înfiinţate legal în Bucureşti, prin care, numai anul trecut, familiile elevilor au donat aproape 12.000 de lei. Cu aceşti bani au dat premii olimpicilor şi au îmbunătăţit condiţiile din şcoală.
„Am cumpărat, pentru igienizarea şcolii, o maşină profesională, în urma unui test prin care am constatat că era un nivel al bacteriilor ridicat. Suntem hotărâţi şi, când ne propunem ceva, ajungem să depăşim cei doi bănuţi din punga cu bani în care strângem fondurile şi înfăptuim”, declară Francesca Rainof pentru Digi24.
Şi la Constanţa se strâng cotizaţii cuprinse între 30 şi 50 de lei, cu destinaţie adaptată nevoilor şcolii. „Prioritatea dumnealor (a părinţilor – n.red.) este reamenajarea toaletelor, pentru că noi aici avem o altă structură, de la clasa pregătitoare la clasa a XII-a. Sigur că accesul în aceste toalete, la vârste diferite, creează anumite probleme”, spune la rândul său Nejdet Gevat-Ismet, directorul Colegiului Naţional de Artă din oraş.
La Timişoara, şi familiile elevilor de la Liceul Pedagogic Carmen Sylva au decis să redirecţioneze cei 2% din impozitul pe venit către asociaţia de părinţi. Aşa au putut cumpăra un soft pentru o tablă inteligentă, un videoproiector şi două table magnetice, care au costat în total 7000 de lei.
„Fişele au fost completate de părinţi, de verişori, de rude, de vecini. Părinţii au înţeles că este mult mai simplu în felul acesta decât să sponsorizeze sau să doneze. Unora le este imposibil. Pentru că doresc ce este mai bine pentru copii lor, au făcut acest demers care s-a finalizat minunat”, spune şi Mirela Carp, cadru didactic la Liceul Pedagogic Carmen Sylva.
Un exemplu: veniturile Asociaţiei Părinţilor din Şcoala Generală 179 în 2013
Din Declaraţia 230: 9645 lei.
Cutii de donaţie: 1342 lei.
Cotizaţii: 910 lei.
Dreptul la învăţământ, potrivit Constituţiei României, Art. 32:
„Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.”