FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
PNL a renunţat în această seară la candidatura lui Marian Munteanu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Decizia liberalilor a venit la capătul mai multor discuţii tensionate în interiorul partidului, discuţii care au escaladat în ultimele 48 de ore şi care au culminat cu şedinţa de azi, începută la ora 16.00.
"Cred că a fost o săptămână deosebită faţă de multe altele. Mi-aş fi dorit să pot să vă prezint ideile care stau la baza programului meu de bună guvernare a Bucureştiului. Cele mai multe acuzaţii au fost lipsite de substanţă. Această campanie care a fost desfăşurată într-un spirit de agresivitate nemainîntâlnită m-au forţat să dau răspunsuri de la calomniile venite din aproape toate direcţiile. Nimic din ceea ce s-a spus nu este de natură a mă incrimina în mod real", au fost primele declaraţii ale lui Marian Munteanu după şedinţa PNL.
Acesta a recunoscut totodată că în partid "au fost unii care s-au demobilizat, alţii au dat credit unor anumite alegaţii, unor anumite acuzaţii. S-a ajuns până acolo încât unii candidaţi s-au desolidarizat de candidatura mea".
"Am consimţit în faţa acestor discuţii să îmi retrag candidatura, am acceptat această chestiune şi sunt convins că Partidul Naţional Liberal va găsi o soluţie", a completat Munteanu.
Întrebat dacă va rămâne membru al PNL, după decizia retragerii susţinerii pentru candidatura la PMB, Munteanu a răspuns: "Cred că e o chestiune la care trebuie să reflectez".
Fostul lider al studenţilor s-a arătat însă deosebit de deranjat de întrebările legate de verificările CNSAS, vorbind despre "surprize mari de tot şi foarte neplăcute" pentru "cei care au făcut vânzoleala aceasta". "O să vedeţi ce s-a întâmplat cu CNSAS-ul ăsta, cine a lucrat cum a lucrat. Ne vom ocupa de ei la momentul potrivit", a ameninţat Munteanu.
Fostul candidat PNL al PMB a mai spus că dacă ar candida la primărie, "acum, ca independent", ar câştiga.
Munteanu a negat că ar fi avut vreo relaţie de colaborare cu fosta Securitate. "Dimpotrivă. Spre deosebire de cei care vociferează, eu am luptat contra Securităţii când era foarte greu să lupţi", a mai spus acesta.
"Vorbitorii aceştia, care spun că sunt mari vorbitori pe net să mă lase în pace. Habar nu au ce a însemnat în comunism. (...) Nu dau socoteală unor oameni care nu ştiu să se comporte", a mai declarat Munteanu.
După Marian Munteanu a vorbit și Mircea Ionescu Quintus, preşedintele de onoare al PNL: "Un partid politic, mai ales, şi un om politic, în special, n-are voie să fie surprins, să spună nu m-am gândit că se poate întâmpla aşa ceva. Noi, împreună cu mine, trebuia să ne asigurăm câteva rezerve, nu de candidaţi, de situaţii. Gereşeala de a ne adresa unui nemembru al partidului, ceea ce a nemulţumit pe foarte mulţi, aceasta era problema".
"Este de datoria mea, ca preşedinte de onoare al acestui partid, să-i spun domnului Marian Munteanu că gestul său mă onorează şi pe mine."
Marian Munteanu a fost soluţia găsită de PNL după retragerea din cursă a lui Ludovic Orban, pus sub învinuire într-un dosar deschis de procurorii DNA. În spaţiul public, scandalul în jurul acestei candaturi a izbucnit încă din ziua anunţului făcut de liberali, în 12 aprilie.
Cronologie:
* 12 aprilie. Marian Munteanu este anunţat drept candidatul PNL la Primăria Capitalei, după ce Ludovic Orban este nevoit să se retragă pe motiv de dosar penal.
"A fost alegerea perfectă", declara atunci co-preşedintele PNL Alina Gorghiu.
"Este o piramidală imbecilitate, semn că partidul se află într-o totală derivă morală, politică, ideologică", reacţiona, pe contul său de Facebook, deputatul PNL Theodor Paleologu.
În curând, aveau să se înmulţească criticile la adresa deciziei conducerii PNL şi, implicit, a candidatului desemnat.
* 14 aprilie. Ies la lumină tot mai multe detalii din trecutul fostului lider al studenţilor, în special legăturile cu Virgil Măgureanu şi înclinaţiile legionare. Reprezentanţii Institutului "Ellie Wiesel" se declară îngrijoraţi de unele declaraţii făcute de Marian Munteanu.
* 14 aprilie. Conducerea PNL îşi reafirmă susţinerea faţă de Munteanu, printr-o scrisoare deschisă, arătând că acesta ar fi sprijinit cu consecvenţă integrarea europeană şi euroatlantică a României.
* 15 aprilie. Zeci de ONG-uri cer partidelor să nu propună candidaţi cu atitudini extremiste.
* 15 aprilie. Marian Munteanu se înscrie în PNL.
* 15 aprilie. Preşedintele Klaus Iohannis precizează că nu a propus, nu a susţinut şi nu a impus candidatura lui Marian Munteanu.
* 19 aprilie. După ce se înmulţesc criticile din partea societăţii civile, dar şi a celorlalţi candidaţi liberali, la primăriile de sector, conducerea PNL anunţă că decizia finală în privinţa lui Munteanu va fi luată în urma unei alte şedinţe.
* 20 aprilie. Se află că CNSAS va verifica, la cererea PNL şi a Societăţii Academice România Curată, dacă fostul lider al studenţilor a colaborat sau nu cu Securitatea. Solicitările au fost depuse după ce, în spaţiul public, au apărut mai multe informaţii despre o posibilă colaborare a acestuia cu fosta Securitate.