24 Minute
Sunteți al treilea primar pe care Capitala îl are în mai puțin de un an. În aceste luni ați întâmpinat tot soiul de probleme, în primul rând problema cu Arena Națională, surparea de la Eroilor, deszăpezirea. Să începem cu dosarul penal în cazul Arenei Naționale. Au trecut pe la primărie procurorii DNA?
Din informațiile pe care le am eu, nu. La momentul ăsta este practic inutilizabil. Banii care au fost investiți, nejustificat de mulți, nu au o finalizare fericită. Nu se pot ține acolo evenimente culturale, de pe urma cărora Primăria ar fi putut să câștige niște bani. Anual ne costă în jur de 7 milioane de lei întreținerea Arenei Naționale. Până acum nu a fost nicio solicitare din partea DNA, a fost o discuție în media, s-au clarificat anumite aspecte, noi ne dorim ca acest stadion să fie funcțional, să fie sigur pentru spectatori. Din lipsa unei documentații acest stadion nu poate fi utilizat.
E doar o chestiune de birocrație? Materialul din care este făcut acoperișul este neomologat în România.
Exact. Lipsesc acele documente. Pentru acest acoperiș retractabil nu s-a obținut aviz de la pompieri. Sunt două documente care au același număr, aceeași dată, cel de-al doilea ar fi rezultat în urma unei solicitări a PMB; pe 29.04.2008 PMB a cerut o nouă autorizație de construcție, iar pe 30 s-a eliberat. Ele au același număr, aceeași dată. La solicitarea presei noi le-am făcut publice. Documentele sunt în analiza Comisiei Juridice, ca pe urmă să fie înaintate instituțiilor care pot face anchete.
Există documentele de care e nevoie pentru transformarea acoperișului inițial, fix în unul retractabil?
Fără avizul de la pompieri, lucrurile sunt blocate în acest moment. Noi încercăm să găsim soluții, ca să putem deschide stadionul. O soluție reală nu există deocamdată. Pompierii spun că dacă nu au acel agrement nu pot să ia o decizie. Pentru agrement se fac teste cu membrana respectivă, producătorul se ocupă de acest lucru. Sper ca în cel mai scurt timp să îl avem. Am transmis și varianta ca acoperișul să fie strâns, dar nici în aceste condiții nu se poate obține avizul necesar de la pompieri. Producătorul nu ne-a indicat unde se fac aceste teste. Am făcut toate solicitările astfel încât să se grăbească, el și-a asumat această responsabilitate, dar nici de la laborator nu li s-a dat un termen. Depunem toate eforturile astfel încât meciul România-Spania să se poată desfășura în condiții de siguranță în București. Meciul este în martie.
Cine și-a asumat răspunderea pentru modificarea proiectului ințial, ca acoperișul să nu fie de tablă și retractabil?
Primăria Capitalei, administrația de la acea vreme. Acum unii nici nu mai lucrează la PMB. Din informațiile pe care le am la acest moment nu s-a evidențiat în mod clar dacă primarul Sorin Oprescu a vrut neapărat să facă acest lucru. Nu pot să indic persoane, nu doresc să fac acuzații. Toți cei care au participat la acest proiect. Până nu sunt lucrurile foarte clare nu aș vrea să aduc acuzații unei anumite persoane. La momentul acesta pun vina pe seama unei administrații iresponsabile.
Credeți că corupția din PMB se oprește la cele două-trei posturi de directori pe care DNA îi are deja în vizor? Ce ați găsit în primăria Capitalei când ați acceptat această funcție?
Într-adevăr, această slujbă nu este o oportunitate, este o responsabilitate și o tratez la acest nivel. Poate din cauza faptului că era o administrație închisă, lumea bănuia că se întâmplă ceva. Și acum vedem că au avut dreptate. Mă refer la modul cum se organizau licitațiile, lucrările, execuțiile, cum se finalizau.
Veți candida în vară?
Deocamdată nu am luat o hotărâre, mă mai consult cu colegii mei din PNL. O să vă anunț când o să iau o hotărâre. Nu am spus nu, pentru mine e o provocare.
O grămadă de magazine și instituții cu bulină roșie au fost evacuate. Ce o să se întâmple cu acele clădiri?
Și aici e o problemă de legislație și nu se referă doar la București, ci la nivel național. Prin ordonanța 20/1994 proprietarii aveau oportunitatea să consolideze clădirile, în urma evenimentelor nefericite a apărut legea 282, care arată că clădirea trebuie închisă, mai puțin locuințele. La momentul acesta sunt încaddate 370 de clădiri cu risc seismic de grad 1, din care 170 sunt pericol public. Acestea au fost închise. De exemplu, dacă din 100 de proprietari unul singur se opune expertizării și consolidării, acea clădire nu va putea fi încadrată în programul de consolidare.
Un exemplu de la telespectatori. Un bloc de la intersecția Ștefan cel Mare cu Lizeanu figurează încă din 1992 pe lista de clădiri cu risc seismic ridicat și pe proprietari nu i-a întrebat nimeni. Ei au întrebat primăria dacă încep lucrările de consolidare. Oamenii reclamă că nu întotdeauna este vina proprietarilor. Vreți să spuneți că din cele 20 de clădiri încadrate anul trecut pe lista de risc seismic ridicat s-au opus toți proprietarii?
Nu neapărat toți 20. Sunt foarte puțini proprietari care vor să intre în acel program. Nu știam de acel bloc. Dumneavoastră mi-ați dat o informație. Dacă în acel imobil există un singur proprietar care se opune atunci acel imobil nu poate să intre în programul de consolidare. Nu mi se pare în regulă. Am avut o întâlnire cu domnul Vasile Dâncu în care am depus un memoriu pentru a arăta care sunt punctele slabe ale celor două acte normative și am propus soluții ca să depășim acest blocaj. Acțiunea mea nu s-a oprit doar la a contacta Guvernul, am contactat și colegii din PNL, există și la nivel parlamentar o dorință de a rezolva această problemă. Proiectul nu trebuie să se oprească doar la consolidare, ci și la reabilitare. Avem nevoie de un program, astfel încât consolidarea să fie continuată și cu refacerea clădirii. Să îi dăm o nouă față care să respecte caracteristicile ei istorice.
Cum va fi bugetul Capitalei pentru anul 2016?
Tot ca în anul 2015. Am căutat să fie un buget real, pe baza veniturilor reale. Sursele veniturilor sunt din chirii, din taxe, din diferite activități, spre exemplu o sursă de venit era Arena Națională. Veniturile Capitalei anul acesta se ridică la 800/900 de milioane de lei. Bani vor mai veni de la Ministerul Finanțelor. Vom primi doar 3,2 milioane de lei de la Ministerul Finanțelor.
Cine este de vină pentru întârzieri?
Am inițiat niște puncte pentru un audit extern: Sper ca în maxim o lună să se demareze acest audit extern ca să vedem de ce s-au pierdut acești bani. Cel din cauza căruia s-au pierdut acești bani trebuie să plătească. În total ar fi 132 de milioane de lei. Nu au fost finalizate lucrările la Arcul de Triumf, șoseaua Iancului, Piața Sudului.
Arcul de Triumf când va fi gata?
Ieri am stat de vorbă cu proiectantul, consultantul și constructorul. Ei au spus că va fi gata până în luna iunie. Trebuiau să termine până la 31 decembrie, noi suntem obligați acum să continuăm finanțarea. Se pare că întârzierea a pornit de la modul în care a fost abordată această lucrare, probleme la proiectare, pe urmă probleme cu constructorul.
Mâine facem test la tramvai. În Pantelimon sper că tramvaiele, așa cum am discutat cu toți cei imâpplicați, să circule în iunie sau iulie. Până la Carrefour. Proiectul trebuia să se termine anul trecut. Aici au fost cu bani de la bugetul Capitalei.
Când o să fie clar cine este responsabil pentru milioanele de euro pierdute de la Bruxelles?
Vom avea acel audit extern. Cei care sunt responsabili trebuie să plătească. Vrem să fie un audit cât mai real, cât mai exact, nu vreau să grăbeasc lucrurile.
Una dintre promisiunile pe care le-ați făcut a fost transparența. Spuneați că veți publica pe site-ul Primăriei contractele. Nu am găsit declarațiile de avere ale consilierilor generali.
Nu se poate. Toate declarațiile sunt acolo. Într-adevăr site-ul nu este unul prietenos. Anul trecut s-a venit o propunere de refacere a site-ului cu un milion de euro, am cerut să se facă o reevaluare și să vină cu o sumă reală.
De ce ați venit din mediul privat unde câștigați de trei ori mai bine, în Consiliul General unde câștigați 930 de lei?
Nu am venit pentru bani. Am venit pentru că am considerat că pot să pun umărul în crearea unei adminstrații corecte.
Pentru ce ați vrea să fiți ținut minte ca primar general?
Am demarat niște proiecte pe care până la sfârșitul mandatului nu am cum să le realizez, dar s-a făcut primul pas. În primul rând, este proiectul RADET, în 24 de ani nu s-a investit aproape deloc în acest sistem de conducte. Cu RADET-ul s-a făcut un pas prin actualizarea indicatorilor tehnico-economici din strategia energetică. Această strategie te ajută să vezi cum se va dezvolta acest sistem de distribuție și o să poți accesa fonduri europene nerambursabile.
Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” pot fi urmărite AICI.
Primarul general al Capitalei, Răzvan Sava, a precizat că deocamdată nu există o soluție reală pentru deschiderea Arenei Naționale. Mai mult, primarul a precizat că în acest moment Primăria Muncipiului București (PMB) pierde bani cu întreținerea stadionului care nici măcar nu poate fi folosit. Întreținerea Arenei Naționale îi costă pe bucureșteni șapte milioane de lei anual, a spus primarul interimar la emisiunea „24 de minute”.