24 Minute
„Strâng semnături pentru că sunt potențial candidat. Candidez la Primăria Capitalei. Am spus că e un exercițiu democratic interesant, să văd cum decurge acest proces și care sunt şansele pentru cineva care nu are o maşinărie de partid să facă asta”, a spus Miroslav Tașcu Stavre.
„Întrebarea ar fi: când începe campania? Vedem că Bucureştiul e plin de corturi pentru strângerea de semnături și de afişe, de bannere. Suntem în campanie de o lună și mai bine. Ar fi o primă chestiune la care ar trebui să ne punem anumite probleme. Legat de strângerea de semnaturi, apare problema finanţării. Dacă campania începe pe 5 mai, ultima zi pentru semnaturi fiind 26 aprilie, întrebarea e cine finanțează precampania?”, a adăugat el.
„În urmă cu un an și jumătate, societatea civilă punea presiune pe politicieni pentru a face mai transparent procesul și a face mai ușor de pătruns. Vedem în această campanie partide noi, oameni independenți care și-au făcut partid. Ai trei oameni, ai făcut partid și mergi înainte. Nu e chiar aşa. Degeaba poți face un partid cu trei persoane, dacă ai nevoie de 18.000 de semnaturi pentru candidatură”, a mai spus candidatul Partidului Verde la Primăria Capitalei, menționând cpă acest filtru ar trebui eliminat și lăsați ca oamenii să decidă.
El a adăugat că în urmă cu o săptămână a numărat că a strâns câteva mii de semnături. „A fost o surpriză. Am făcut asta cu un grup de voluntari, cu sprijinul Partidului Verde. Lucrurile s-au mișcat mai degrabă prin rețelele de socializare. Am atins vârful. N-am nicio notorietate, dar a fost un experiment”, a adăugat Miroslav Tașcu Stavre. „Mă întreb cum va reuși noul candidat PNL în patru zile să strângă”, a adăugat el, în condițiile în care pentru candidatura sa strângea câteva sute de semnături într-o zi.
Miroslav Tașcu Stavre a mai ridicat un semn de întrebare: nimeni nu garantează că datele personale nu ajung în altă parte. „Sunt foarte curios cum controlează AEP corectitudinea modului în care aceste date sunt obținute”, a subliniat el.
„Aud în jurul meu (baze de date care oferă semnături, n.r.). Mi-au spus unii: alții reușesc să facă și le transcriu. Nu mă interesează. Nu de aceea fac acest experiment. Încerc să văd dacă, pe propriile forţe, acest lucru se poate face”, a menționat Miroslav Tașcu Stavre.
Chiar dacă nu va strânge cele 18.000 de semnături, Miroslav Tașcu Stavre a anunțat că va contesta la Autoritatea Electorală Permanentă respingerea candidaturii. „Ține de regulile jocului democratic. E îngrădit dreptul oricărui cetătean de a participa în alegeri. Tratamentul aplicat prin legea electorală e discriminatoriu”, a precizat el.
Candidatul Partidului Verde a mai spus că el nu a avut „niciun leu” în campanie și că toată munca s-a bazat pe voluntari: „Mă uit la contracandidaţi, au reușit să acopere Bucureştiul cu voluntari, corturi. Deşi multe le-am văzut goale.” În plus, el nici măcar nu a estimat costurile pentru campanie: „Am vrut să văd ce poți face când n-ai o mașinărie și nu ai bani. Vreau să demonstrez că se poate și altfel.”
„Mă întreb dacă vor reuși liberalii să obțină în patru zile 18.000 de semnături. Sau vor transcrie?”, a a adăugat Miroslav Tașcu Stavre.
„Candidații n-au șanse egale la expunere media, la volumul de informație pe care tu, alegătorul, îl ai în raport cu cineva care te bombardează și dispune nelimitat de bunăvoința televiziunilor, care se cumpără, după cum am aflat, de materiale, de oameni, pe care îi plătești, nu sunt simpatizanți. Am anunțat că o să candidez. N-a preluat nimeni această știre. Cum ar fi trebuit să procedez? În măsura în care văd în fiecare seară, la televiziuni "prietene" aceleași personaje și pe ceilalți la alte televiziuni”, a mai spus Miroslav Tașcu Stavre.
Întrebat dacă susține finanțarea caterdralei Bisericii Ortodoxe, el a răspuns că nu, dar că „în București am avea loc toți. Comunitatea să decidă, iar finanțarea să se facă direct, nu din bani publici. La fel cum nu bani publici și pentru moschee.”
Desprei ceilalți candidați, Miroslav Tașcu Stavre a spus că nu știe unde a greșit Ludovic Orban, despre Mihai Munteanu e mai bine că s-a retras, în timp ce despre Cătălin Predoiu nu poate fac predicții. Pe de altă parte, el a criticat-o pe Gabriela Firea pentru declarațiile sale - că o femeie poate face curat după mai mulți bărbați și că familiile fără copii sunt incomplete. În plus, nu crede că Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu vor candida.
Despre alegerile propriu-zise, Miroslav Tașcu Stavre consideră că nu mai are cum să fie organizate în două tururi.
În privința administrăzii Bucureștiului, el a spus că vrea o administrație, dar nu cu șase sectoare, ci cu cartiere și reprezentanți din cartiere. „Varșovia are 18”, a dat el ca exemplu.
În plus, primăria ar trebui să se ocupe de ridicarea mașinilor de pe trotuar. „Dar trebuie ăa scoatem din 1,2 milioane de mașini pe 240 de kilometri pătrați. E mult prea mult.”
Miroslav Tașcu Stavre, lector universitar la Universitatea din Bucuresti în cadrul catedrei de Studii Culturale Europene a Facultății de Litere și candidatul Partidului Verde la Primăria Capitalei, a fost astăzi la emisiunea exclusiv online „24 de minute”.