Fenomenul deşertificării ia amploare în sudul ţării. În judeţul Dolj, o treime din terenurile arabile sunt deja aride, iar specialiştii spun că, anual, peste 1000 de hectare sunt acoperite de nisip. Statistica este îngrijorătoare, cred reprezentanții Oficiului pentru Studii Pedologice, care avertizează ca Oltenia se transformă încet - dar sigur - din Grânarul României, în mica Sahară.
În locul câmpurilor pline de cereale din urmă cu câteva zeci de ani, în judeţul Dolj au apărut dune. Din cauza precipitaţiilor reduse şi a temperaturilor foarte ridicate din ultimii ani, pământul se transformă în nisip.
În comuna Sadova, peste 2000 de hectare sunt acoperite cu nisip, adică mai mult de jumătate din totalul terenurilor agricole ale comunei. Agricultorii se gândesc să se reorienteze către culturi exotice, potrivite noului tip de sol şi de climă.
„Temperatura, în ultimii ani, a crescut cu 0,2 grade Celsius. E destul de mult la nivelul zonei. A creat probleme pentru cartof, tomate, dar ne-a dat posibilitatea să aclimatizăm noi specii cum ar fi cartoful dulce, batatul, kiwi”, sau chiar şi arahide, spune Vasile Toma, secretar științific în stațiunea de cercetare Dăbuleni.
În ultimii cinci ani, autorităţile din Dolj au plantat 2500 de hectare de păduri pentru a opri deşertificarea. Este însă doar o picătură în ocean, spun specialiştii. „Ar trebui să fie înființate perdele de protecție în fiecare parcelă mare care să preîntâmpine fenomenul de eroziune”, arată Octavian Popa, consilier în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Dolj.
Specialiştii mai spun că, în următorii 50 de ani, câmpurile fertile din sudul României ar putea fi complet acoperite de nisip.