Cine este Jelena Ostapenko, marea surpriză de la Roland Garros

Data actualizării: Data publicării:
2017 French Open - Day Fourteen
PARIS, FRANCE - JUNE 10: Jelena Ostapenko of Latvia celebrates victory by kissing the trophy following the ladies singles final match against Simona Halep of Romania on day fourteen of the 2017 French Open at Roland Garros on June 10, 2017 in Paris, France. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

La numai 20 de ani, Jelena Ostapenko a câștigat, sâmbătă, finala de la Roland Garros în fața Simonei Halep, devenind marea surpriză a tenisului mondial. Cele două sportive nu se mai confruntaseră niciodată până acum, la niciun turneu de tenis. 

Jelena Ostapenko
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Jelena Ostapenko, locul 47 WTA, adversara Simonei Halep în finala French Open, este, la cei 20 de ani împliniţi joi, cea mai tânără sportivă care ajunge în ultimul act la Roland Garros din 2007, după Ana Ivanovici. Este totodată şi prima jucătoare din 1983 care nu era cap de serie și care a ajuns în finala pe care, de altfel, a și câștigat-o. Letona era totodată și jucătoarea cel mai slab clasată care va disputa finala RG, de la introducerea ierarhiei WTA computerizate, în 1975. Cu toate acestea, a dărâmat toate statisticile și s-a impus în fața mai experimentatei Simona Halep.

Care-i este secretul?

Jelena Ostapenko „are calitățile unei campioane”, asigura antrenoarea acesteia, spaniola Anabel Medina Garrigues, citată de agenția EFE. Medina, care colaborează de două luni cu Ostapenko, a precizat că are date care susțin acest lucru, precum viteza medie a loviturilor sale de dreapta, care este superioară celei a britanicului Andy Murray, numărul unu mondial, nota Agerpres.

„Este o jucătoare cu o forță foarte mare. Avea 200 de 'winners' înainte de a veni aici (la Paris), ceea ce este foarte bine. Tenisul care se joacă acum se bazează pe lovirea puternică a mingii, iar ea este capabilă să facă acest lucru foarte bine. Are un plafon foarte mare. Trebuie să fie canalizată, să-și păstreze picioarele pe pământ. Însă dacă va fi capabilă să gestioneze bine această situație ar putea ajunge foarte sus", a asigurat spaniola.

Anabel Medina, care a câștigat de două ori turneul de la Roland Garros la dublu, alături de compatrioata sa Virgina Ruano, a asigurat că Ostapenko este capabilă să-și păstreze calmul în momentele importante, calitate necesară unei campioane.

„Campioanele sunt capabile să gestioneze momentele importante mai bine decât alte jucătoare. Ea are calitățile unei jucătoare de top. Consideră că ceea ce a făcut este normal și că dacă joacă bine poate câștiga", a adăugat antrenoarea spaniolă.

Medina crede că ajutat-o pe letonă, în principal, să aibă mai multă regularitate în joc și să evite ca marea agresivitate pe teren a acesteia să o facă să-și multiplice greșelile.

„Acum este în măsură să se concentreze pe durata întregului meci și știe tot timpul ce are de făcut", a mai afirmat spaniola.

Cu genă de sportivi profesioniști

Jelena Ostapenko s-a născut la 8 iunie 1997, la Riga. Tatăl ei a fost fotbalist, iar mama ei a îndrumat-o către tenis, când Jelena avea 5 ani. Câştigătoare la Wimbledon, la juniori, în 2014, Ostapenko este profesionistă din 2012, intrând în Top 100 WTA în 2015.

Ea nu avea niciun trofeu la simplu în circuitul WTA, dar se afla deja la a patra finală. A mai jucat în ultimul act în 2015 la Quebec, în 2016 la Doha şi în acest an la Charleston. Înainte de a ajunge în finala de la Roland Garros, Ostapenko a atins cea mai înaltă fază la un Grand Slam, turul al treilea, la Australian Open, în acest an, performanţă care i-a adus şi cel mai bun loc WTA din carieră, 33. 

Jelena Ostapenko are două victorii obţinute în faţa unor jucătoare din Top 10 WTA. În 2015, în turul I la Wimbledon, letona, locul 147 atunci, a învins-o, cu 6-2, 6-0, pe spaniola Carla Suarez Navarro, care ocupa locul 9 WTA. Anul trecut, în optimile turneului de la Doha, Ostapenko, locul 88 WTA, a învins-o pe sportiva cehă Petra Kvitova, locul 8 WTA în acel moment, cu 5-7, 6-2, 6-1.

 Ostapenko are două titluri la dublu, în acest an, la Sankt Petersburg, în echipă cu poloneza Alicja Rosolska, şi la Stuttgart, cu americanca Racquel Atawo. În septembrie 2016, Ostapenko a făcut pereche la dublu, la turneul de la Wuhan, chiar cu adversara ei de sâmbătă, Simona Halep. Ele nu au jucat decât 26 de minute în turul I, pentru că letona a lovit-o cu o minge în ureche pe Halep, care a fost nevoită să abandoneze.

„A fost un schimb lung de mingi. Eu şi Mattek-Sands eram la fileu. Ostapenko a vrut să lovească mingea cu reverul sau cu dreapta, nu sunt sigură. Eram cu privirea înainte. M-a lovit chiar aici (n.r. - în partea stângă a capului). M-a lovit cu mingea care avea cam 150 de kilometri pe oră. Am fost ameţită la început, dar apoi mi-am revenit. Simt durere şi acum în toată zona, dar e ok. Am fost la mai mulţi medici, chiar şi azi-dimineaţă. Dar am dormit bine azi-noapte şi asta m-a ajutat”, a declarat după meci jucătoarea română.

Ca stil de joc, Jelena Ostapenko pune în practică un singur plan, să fie foarte agresivă tot timpul, să lovească tare orice minge, să o trimită către colţurile sau liniile terenului. Ea loveşte bine atât cu dreapta, cât şi cu reverul. Punctele ei slabe sunt reprezentate de un serviciu al doilea „penalizabil” şi de numărul mare de erori neforţate, comise în urma jocului ei riscant, avântat.

La actuala ediţie a turneului de la Roland Garros, înainte de meciul cu Halep, ea a dat 245 de lovituri câştigătoare, 50 numai în meciul din semifinale cu Timea Bacsinszky. Erorile neforţate au fost mai multe, 45 numai în semifinale. Mingea lovită de ea cu dreapta a atins la RG în medie 120 de kilometri pe oră, mai mult decât cea lovită de liderul ATP, Andy Murray, 117 kilometri/oră.

„Întotdeauna joc agresiv şi încerc să lovesc mingea când am ocazia. M-a ajutat probabil să câştig azi (n.r. - cu Bacsinszky). Reverul este lovitura mea favorită, dar am lucrat şi la lovitura de dreapta şi cred că arată bine acum. Cred că am mai multă încredere în forehand-ul meu acum", a afirmat Ostapenko.

„Cred că este ceva foarte special în această domnişoară. Este atât de neînfricată”, a spus despre ea Chris Evert.

Fire extrovertită

Ostapenko este o jucătoare extrovertită. Letona dă frâu liber sentimentelor pe teren, se ceartă pe ea însăşi, loveşte cu racheta de pământ, are gesturi şi mişcări teatrale.

„Cred că uneori te simţi mai bine când laşi să iasă emoţiile, dar trebuie să ştii limita, deoarece uneori ai nevoie să fii mai calmă. Dar să spun un haide sau ceva similar mă face să mă simt mai bine. Mă motivez singură”, a explicat ea.

Jelena este antrenată din aprilie de fosta jucătoare spaniolă Anabel Merida Garrigues, dublă câştigătoare a French Open la dublu.

„Viaţa ei este ceva de genul totul foarte rapid. Loveşte repede, merge repede, vorbeşte repede. Personalitatea ei este aşa. Ea este foarte activă şi are multă energie tot timpul. Transpune această activitate pe teren, este la fel. Se gândeşte la ce o să facă şi apoi face”, a caracterizat-o antrenoarea pe eleva ei.

„Are 20 de ani şi nu îi este frică de nimic. Probabil nu-şi dă seama ce realizează acum. Probabil că nici nu-i pasă. Doar loveşte mingea la fel”, a spus despre Ostapenko ultima ei adversară înainte de Simona, Timea Bacsinszky.

„Cel mai bun exemplu este mingea de meci: am servit foarte bine, deschis. De nicăieri, ea a lovit cât de tare a putut şi mingea a venit pe linie. Serios, cine încearcă asta? Îţi iese una din zece. Dar ei i-a ieşit. Să vedem dacă mai face la fel la 28 de ani”, a continuat jucătoarea elveţiană, care şi-a serbat şi ea ziua de naştere, joi, când a împlinit 28 de ani.

Anabel Medina o avertiza pe Halep că în finală presiunea nu va fi pe Ostapenko, ci pe jucătoarea favorită: „N-are nimic de pierdut, va juca împotriva unei jucătoare din Top 10 WTA, ea fiind 47 mondial. Toată presiunea o să fie de partea cealaltă”.

Odată cu succesul de la Porte D'Auteuil tânăra sportivă ajunge de pe locul 47 WTA pe locul 12.

Cartea de vizită a Jelenei Ostapenko (fără rezultatul de la Roland Garros):

Născută la Riga, la 8 iunie 1997. Locuieşte la Riga;

Înălţime: 1,77 metri;

Clasare WTA la simplu (înainte de câștigarea finalei): 47;

Cea mai bună clasare WTA la simplu, până la finala din Roland Garros: 33, la 30 ianuarie 2017;

Clasare WTA la dublu: 34;

Cea mai bună clasare WTA la dublu: 33, la 1 mai 2017;

Titluri WTA de simplu: 0;

Finale WTA de simplu: Quebec (2015), Doha (2016), Charleston (2017);

Titluri WTA de dublu: Sankt Petersburg (2017), cu Alicja Rosolska; Stuttgart (2017), cu Raquel Atawo (SUA);

Premii în 2017 (fără Roland Garros): 354.000 de dolari;

Premii în carieră (fără Roland Garros): 1,288 milioane de dolari;

Meciuri câştigate/pierdute în 2017 (fără RG): 22-11;

Meicuri câştigate/pierdute în carieră (fără RG): 157-84;

Prezenţe anterioare la RG: 2016, eliminată în primul tur;

Limbi vorbite: letona, rusa, engleza;

Pasiuni: îi place să danseze, să asculte muzică şi să iasă cu prietenii.

Jucătoarea favorită: Serena Williams;

Traseul Jelenei Ostapenko la Roland Garros:

Turul I - 4-6, 6-3, 6-2, cu Louisa Chirico (SUA), locul 128 WTA;

Turul al II-lea - 6-3, 6-2, cu Monica Puig (Puerto Rico), locul 41 WTA;

Turul al treilea - 6-1, 6-4, cu Lesia Ţurenko (Ucraina), locul 42 WTA;

Optimi - 2-6, 6-2, 6-4, cu Samantha Stosur (Australia), locul 22 WTA;

Sferturi - 4-6, 6-2, 6-2, cu Caroline Wozniacki (Danemarca), locul 12 WTA;

Semifinale - 7-6 (4), 3-6, 6-3, cu Timea Bacsinszky (Elveţia), locul 31 WTA.

(surse: News.ro, Agerpres)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Semne care indică trăsături psihopatice: de la carismă, manipulare și...
Digi FM
Ce se ascunde în spatele lui Călin Georgescu? Ce partid îl susține, de fapt
Pro FM
Jennifer Lopez a pus pe ea cea mai scurtă fustă din dulap și a asortat-o cu cizme peste genunchi. 55 de ani...
Film Now
Brigitte Nielsen, fosta nevastă a lui Sylvester Stallone, la plajă cu soțul cu 15 ani mai tânăr. Blonda s-a...
Adevarul
Românii fac haz de necaz, după rezultatele din primul tur al alegerilor: „Marcele, găsește-ți diploma de bac...
Newsweek
Delir în Programul de Guvernare Călin Georgescu: UE și NATO ne vor răul. Avem nevoie de gaz rusesc
Digi FM
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut pe Călin Georgescu: „Am greșit. Trebuia să fiu mult mai atent”
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Cum reacționează un câine atunci când e certat de stăpân pentru năzbâtia făcută. Imaginile sunt virale
Film Now
Tara Reid, greu de recunoscut la 25 de ani de la American Pie. Foarte slabă, dar cu zâmbetul pe buze, pozată...
UTV
Dorian Popa a fost condamnat dupa ce a condus sub influenta drogurilor. Ce pedeapsa a primit celebrul vlogger