Ungaria spune că Uniunea Europeană ar trebui să renunțe la ideea plafonării prețului la gaze și să „se ocupe de probleme serioase”

Data publicării:
Peter Szijjarto
Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe. Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe al Ungariei consideră că Uniunea Europeană ar trebui să renunțe la ideea plafonării prețului la gazele rusești și „să se ocupe de probleme serioase”, scrie hirado.hu.

Potrivit unui comunicat al diplomației de la Budapesta, Ungaria consideră că măsura introducerii unui plafon de preț la gazele naturale este „dăunătoare, periculoasă și complet inutilă” și nu susține „în niciun caz” o astfel de decizie.

Potrivit lui Peter Szijjarto, aceasta este o reacție a comunității la evenimentele din luna august, iar faptul că, de atunci, Europa se descurcă făr un plafon de preț este „o dovadă a inutilității acestuia”. Szijjarto mai spune și că impunerea plafonului de preț ar putea duce la creșterea prețurilor.

„Ce mesaj transmite acest lucru comercianților și vânzătorilor? Acesta arată, în mod clar, că suntem dispuși să plătim mai mult pentru gaze natuale decât prețul actual al pieței”, a declarat ministrul ungar.

Oficialul ungar consideră că acest tip de intervenţie este „artificială în funcţionarea pieţei, periculoasă şi iresponsabilă, fără precedent, şi, prin urmare, ar trebui realizată o investigaţie preliminară foarte amănunţită”. Szijjarto a declarat că soluţia ar fi creşterea volumului de gaze naturale, dar acest lucru necesită şi dezvoltarea infrastructurii.

„Nu are niciun rost să construim porturi de gaze naturale lichefiate în diferite părţi ale Europei dacă nu există conducte suplimentare disponibile”, a declarat şeful diplomaţiei ungare.

„În loc să ne ocupăm de această problemă importantă, ultimele luni au fost pierdute cu problema plafonării preţurilor la gaze naturale”, a mai spus el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri